VÁCI MSZPESÉLY A VÁLTOZÁSRA
REMÉNY MINDENKINEK!
Hírlevél regisztráció
Ha szeretne rendszeresen hírlevelet kapni,
kérjük adja meg adatait.
Az Ön neve:
 
Az Ön e-mail címe:
 
 
     

Hitelességgel, hozzáértéssel, odaadással
Főoldal Hírek Videók Kapcsolat Írjon nekünk    
Mi a véleménye?
Ön szerint javult-e városunkban a közvilágítás a rekonstrukció után?
- Igen, határozottan javult.
- Vannak még hiányosságok
- Maradtak kivilágítatlan utcák
- Nem lett jobb a közvilágítás
Szavazás állása

Képviselőink

Hitelességgel, hozzáértéssel, odaadással szolgálja Vác társadalmát

Kiss Zsolt

a váci 6. sz. választókörzet
képviselője
- A változást akarók pártja leszünk
2016. szeptember 4., vasárnap
- ÖSSZEFOGLALÓ A JÚLIUS 14-i TESTÜLETI ÜLÉSRŐL
2016. július 16., szombat
Dr. Bóth János

a váci 9. sz. választókörzet
képviselője
Frakcióvezető
- A népámítás folytatódik – dr. Bóth János sajtótájékoztatója 2016.10.10.
2016. október 10., hétfő
- Képviselő-testületi ülés 2016.09.22.
2016. szeptember 30., péntek
HÍREK

Pedagógusnapi gondolatok 2012
Felvitel dátuma: 2012. május 25., péntek
Az UNESCO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 1996-ban ezen a napon fogadta el a pedagógus jogokról szóló határozatot. Magyarországon 1952 óta minden év június első vasárnapján tartják a pedagógusnapot. Ilyenkor a tanítványok és a szülők köszönetet mondanak a tanítóknak, tanároknak, nevelőknek, hivatalos elismeréseket adnak át, és áttekintik a tanév főbb eseményeit, eredményeit.

Most mi is mérlegeljük, végiggondoljuk, mit hozott az elmúlt tanév, és mi várható a jövőben.
A Fidesz kormány központosító törekvései a nemzeti köznevelésről szóló törvény formájában az oktatást is elérték.
Most csak néhány dolgot említünk. Egy tollvonással állami tulajdonba kerülnek az általános és középiskolák, az iskolákat érintő döntések ezután nem helyben, Vácon, hanem a központban történnek (pl. hány pedagógus taníthat az iskolában, hány osztályt alakíthat az iskola).
A finanszírozás kérdésére ellentmondásos elképzelések vannak.
Amint az a Széll Kálmán tervből kiderül, a béreket az állam adná, az üzemeltetés egyéb költségei továbbra is az önkormányzatokat fogják terhelni, melyre az állam forrást von el az önkormányzatoktól.
A pedagógusok reálbére évek óta folyamatosan csökken, helyette az életpálya modellnek nevezett távoli ígéretekről szól a törvény. Ugyanakkor jelentős óraszámemelést és annak következményeként burkolt elbocsájtásokat helyeztek kilátásba.
A hátrányos helyzetű gyermekek esélyeit a 18-ról 16 évre leszállított kötelező iskoláztatási korhatár csökkenti.
Mindezen folyamatok nem állnak összhangban a nemzetközi gyakorlattal sem, Európában ugyanis a portugálok és a görögök kivételével az oktatás mindenhol helyi fenntartásban van. Míg a jelentős fejlődést mutató nemzetek, mint például a finnek, a költségeket nem elvonják az oktatástól, hanem folyamatosan fejlesztenek, beruháznak.
Nem meglepő, hogy a napokban – amint az már megszokott - társadalmi vita mellőzésével elfogadott Nemzeti Alaptanterv is tovább korlátozza a helyi közösségek, az iskolák, a pedagógusok szabadságát.

Városunk iskolavárosnak tartja magát – okkal - hiszen jelentős alsó-, közép- és felsőfokú intézményhálózattal rendelkezik, és az oktatás színvonala is elismert.
A megyei középiskolák (Király, Selye) már előbb átkerültek az államhoz, így ízelítőt kaptunk hogyan történik mindez (sic!). Először is (visszamenőleges hatállyal!) felbontották az igazgatók érvényes megbízási szerződését, és új vezetői pályázatokat írtak ki. Aztán amikor a hosszú pályázati eljárás végére értek, valamiféle eljárási hibára hivatkozva, visszavonták a pályázatokat és újat írtak ki. Jelenleg itt tart a dolog.

A városi fenntartású intézmények jövőre kerülnek az államhoz, de itt sincs nyugalom.
A helyi Fidesz kezdeményezésére - racionalizálás címen - még az államosítás előtt kiszervezik, központosítják és magánkézbe adják a közintézmények takarítását, közétkeztetését és a papír- írószer beszerzési feladatait. Ez az intézkedés élénk tiltakozást keltett az érintett közintézmények vezetőinél, valamint aggodalmat a munkavállalóknál.

Időközben a váci egyházak részéről is felmerült a közoktatásban való fenntartói szerepvállalás. Az egyházi fenntartású intézményekre jelenleg még a Horn kormány alatt megkötött vatikáni megállapodás vonatkozik, miszerint ezen iskolák kiegészítő anyagi támogatást is kapnak. Kezdeményezőleg a baptista és a református egyház lépett fel. Nekik azonban a törvények szoros határidejével és szerteágazó előírásaival (pedagógusokkal, szülőkkel való egyeztetések) kellett megküzdeniük. Jelenleg már csak a Felsővárosi Református Egyházközség szándéka maradt meg, akik a Bernáth Kálmán Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola fenntartására vállalkoztak, reméljük, sikerrel valósítják meg.

Az idei városi pedagógusnapi ünnepség előkészületei, kezdetben úgy tűnt, a korábbi hagyományok szerint, a megszokott rendben folynak.
Az intézmények javaslatot tettek a városi elismerésekre, a Váci Katedra Pedagógiai Díjra, a Tehetséggondozó munka elismerésére, valamint az Oktatást segítő munkáért címek odaítélésére. Azonban a Művelődési és Oktatási Bizottság a város pénzügyi nehézségeire való hivatkozással ez ügyekben nem tudott döntéseket hozni. Frakciónk abban bízott, hogy majd a májusi képviselő-testületi ülésen pótoljuk az elmaradt elismeréseket. Aztán ott is alig valósult meg valami. A napirendek között mindössze a katedra díj odaítélése szerepelt, melyet az érvényes rendelet szerint évente hatan kaphatnak meg. A keretszámot a jobboldali többség négyre csökkentette, de a döntésnél már csak hárman kapták meg a szükséges szavazatszámot: Pázmándi Teréz tagóvodavezető (Hársfa utcai óvoda), Rusvay Balázsné matematika-fizika szakos középiskolai tanár (Közgazdasági Szakközépiskola) és Tóthné Tesánszky Judit közgazdász, angol szakos középiskolai tanár (Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola). Kitűntetésükhöz gratulálunk.

Mindazonáltal a pedagógusnap alkalmából minden váci aktív és nyugdíjas pedagógusnak, oktatást-nevelést segítő munkatársnak jó egészséget, eredményes munkát és kellő megbecsülést kívánunk sok áldozatot követelő hívatásuk gyakorlásához! Továbbá szíves figyelmükbe ajánljuk a közoktatásban működő öt ágazati szakszervezet által szervezett pedagógusnapi tűntetést.

Váci MSZP Frakció

cimkék: váci mszp frakció váci képviselő-testület váci pedagógusokWarning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:14077410:SSL routines:SSL23_GET_SERVER_HELLO:sslv3 alert handshake failure in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: Failed to enable crypto in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file(http://mszp.hu/rss) [function.simplexml-load-file]: failed to open stream: operation failed in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: I/O warning : failed to load external entity "http://mszp.hu/rss" in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193
HELYREÁLLÍTUNK ÉS ÉPÍTÜNK
felkészülten, tisztességgel
Tovább a Facebookra! Tovább a Facebookra!
Impresszum