VÁCI MSZPESÉLY A VÁLTOZÁSRA
REMÉNY MINDENKINEK!
Hírlevél regisztráció
Ha szeretne rendszeresen hírlevelet kapni,
kérjük adja meg adatait.
Az Ön neve:
 
Az Ön e-mail címe:
 
 
     

Hitelességgel, hozzáértéssel, odaadással
Főoldal Hírek Videók Kapcsolat Írjon nekünk    
Mi a véleménye?
Ön szerint javult-e városunkban a közvilágítás a rekonstrukció után?
- Igen, határozottan javult.
- Vannak még hiányosságok
- Maradtak kivilágítatlan utcák
- Nem lett jobb a közvilágítás
Szavazás állása

Képviselőink

Hitelességgel, hozzáértéssel, odaadással szolgálja Vác társadalmát

Kiss Zsolt

a váci 6. sz. választókörzet
képviselője
- A változást akarók pártja leszünk
2016. szeptember 4., vasárnap
- ÖSSZEFOGLALÓ A JÚLIUS 14-i TESTÜLETI ÜLÉSRŐL
2016. július 16., szombat
Dr. Bóth János

a váci 9. sz. választókörzet
képviselője
Frakcióvezető
- A népámítás folytatódik – dr. Bóth János sajtótájékoztatója 2016.10.10.
2016. október 10., hétfő
- Képviselő-testületi ülés 2016.09.22.
2016. szeptember 30., péntek
HÍREK

Szemfényvesztés a hulladékgazdálkodási piacon! – Sajtótájékoztató 2013.01.07.
Felvitel dátuma: 2013. január 8., kedd
Szemfényvesztés a hulladékgazdálkodási piacon!

A Fidesz-KDNP kormány folytatja az Európai Unióban mára már megszokott kettős beszédét. Egyfelől folyamatosan az árak csökkentéséről és egy erős Magyarországról beszél, valójában viszont mindenre ráteszi a kezét és befolyását, és folyamatosan növeli a lakossági és céges terheket.
Nincs ez másképpen a szemétszállítás és ártalmatlanítás területén sem.
Több mint egy éve lebegteti a hulladéktörvény elfogadását, ezzel bizonytalan helyzetbe hozva az önkormányzatokat és a szektorban tevékenykedő cégeket. A kétharmad nem tudta mit akar igazán? A polgármester országgyűlési képviselők egy ideig ellen tudtak állni a kormányzati szabadságharcnak, de végül őket is bedarálták. Így született meg az a törvény, melynek következtében bevezetésre került a lerakási járulék, mely tonnánkét 1500 Ft. Ez Vác esetében 12,9 millió Ft. Ehhez járul az úgynevezett felügyeleti díj, mely lakosonként 100 Ft/fő/év. Ez a két tétel összességében 16,4 millió Ft növekedést okoz a szemétszállítás területén 2013 évben. Ez önmagában több mint egy havi hulladékszállítási díja a város lakosságának. A kormány ezzel szemben fixálta a lakossági árnövekedés mértékét ebben az üzletágban 4,2 %-ban.
Teszi ezt úgy, hogy itt is majd átterhelik más tételekkel a lakosságra a többletterheket, mint ahogy teszik azt a szolgáltatók a mobil és banki üzletágak esetében.
Vagyis: mi az a 100 Ft évenként egy embernek? - csakhogy ez szemfényvesztés: „Nem az a lényeg, hogy mit mondanak, hanem az, hogy mit cselekednek”.

2012. december 31-én lejárt az önkormányzat 10 éves szerződése a városban keletkezett hulladék begyűjtésre és a lerakóhelyre történő szállítására, melyet a Remondis Duna Kft.–vel kötött.
Sajnos a jogszabályok bizonytalan változása és a szolgáltatóval elmérgesedett viszony miatt csak az utolsó pillanatban kezdett a városvezetés foglalkozni ezzel a témával, és tűzoltásba, kényszermegoldásokba kellett belemennie.
Így született meg a Váci Hulladékgazdálkodási Kft. Mely mindenféle üzleti terv, számítások, hatástanulmányok nélkül lett a jobboldali városvezetés által létrehozva az év utolsó hónapjában. Az új törvény hat hónapot ad az átállásra. A kapkodás eredménye volt az is, hogy a lakosság a szolgáltató váltással kapcsolatban nagyon hiányos tájékoztatást kapott.
Leginkább a városi „riadólánc” alapján értesültek, hogy január 1-től az önkormányzat viszi el a szemetet, és hogy a két ünnep között haza kell húzniuk az új kukákat. A városi cégek csak arról kaptak tájékoztatást, hogy a Remondis megszünteti velük a szolgáltatói szerződést, arról, hogy a város hogyan oldja meg a szemetük elszállítását, arról nem.
Teljes káosz volt a tájékoztatásban, mely sajnos a napjainkban is tart.
A város több tízmilliót költ évente újságra, televízióra, de ebben az esetben talán egy levél jobb és teljesebb körű tájékoztatás lett volna.
Sok város időben kezdte el a gondolkodást, és a meglévő szolgáltatókkal megállapodva, együttműködve, nagyon kedvező áron szerzett többségi tulajdont és vagyont a szemétbegyűjtést végző cégekben. Mi ettől a lehetőségtől elestünk a Remondis esetében. A szolgáltató kivonult a városunkból, de az országban több városban szolgáltat továbbra is. A dolgozók létszáma 41 fő volt melyből a mai napig mindössze 12 fő került átvételre.

A visszamutogatás sajnos ezen a területen is működik. A Zöld Híd lerakó díjainak emelkedésére terelik az emberek figyelmét, elfedve ezzel az átalakítás valós költségeit.
Mibe és kinek kerülnek pénzbe az új kukák?
Ki fog számlázni és mikor a jövőben?
Ki kezeli a lakossági panaszokat?
Ki kompenzálja a korábbi szolgáltató bérleti díját (28 millió Ft/év), és hogyan kerülnek ki a kukák még január hónapban a háztartásokba?

A kormányrendelettel ellentétesen, mely 4,2 %-ban maximálta a szolgáltatás áremelését, a helyi képviselő-testület első lépésben 7 % százalékot emelt a díjakon, de ez akár felmehet 25 %-ra is, mert a rendeletben a szolgáltatás felső határát 4,9 Ft/l/ürítés + Áfa díjban fogadták el.
Bevezettek egy új díjat is a gazdasági társaságokra, melyek terhe több mint 30 %-kal emelkedett.

Ezzel szolgáljuk a váci vállalkozások versenyképességét, vagy már a váci cégekkel szemben is szabadságharcot folytat a kormány és a városvezetés?

A szocialista frakció ezt az előkészítetlen, számítások és alternatív javaslatok nélküli átalakítást nem támogatta. A lakosság nem bír el többletterheket!
Elég a szemfényvesztésből, a húzd meg - ereszd el politikából!

Véleményünk továbbra is az, hogy előbb a város közép és hosszú távú hulladékgazdálkodási koncepcióját – mely meghatározza a cselekvési tervünket – kell kidolgoznunk és el kell fogadnunk. Azt követően a szolgáltatások optimalizálására és a költségek racionalizálására kell koncentrálnunk.
A kommunális adó és a szemétdíj együtt kezelése oldhatja meg a szociális feszültséget ezen a területen.

Sokan vannak, akik már most sem tudják fizetni a díjakat, és vannak, akik a szemetüket illegálisan teszik le a fás, ligetes, területeken. Kérem őket, ne tegyék!
Nekünk van javaslatunk erre a problémára is: olyan hulladékudvart kell létrehozni, amely minden váci számára nyitott és ellenőrzött módon ad lehetőséget a keletkezett lakossági hulladék elhelyezésére.

A most elfogadott rendeletmódosítás és szolgáltatási szerződés hiányos és pontatlan, az eredménye kérdéses. Nem világos, hogy milyen kukákkal, milyen autókkal, milyen színvonalon és milyen áron lesz a szemét elszállítva Vác városában.
Erre várjuk a város vezetőinek szakszerű, és egyértelmű válaszát.

Kiss Zsolt


cimkék: Kiss Zsolt váci mszp frakció váci önkormányzatRemondis szemétszállítás szemétdíjWarning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:14077410:SSL routines:SSL23_GET_SERVER_HELLO:sslv3 alert handshake failure in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: Failed to enable crypto in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file(http://mszp.hu/rss) [function.simplexml-load-file]: failed to open stream: operation failed in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: I/O warning : failed to load external entity "http://mszp.hu/rss" in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193
HELYREÁLLÍTUNK ÉS ÉPÍTÜNK
felkészülten, tisztességgel
Tovább a Facebookra! Tovább a Facebookra!
Impresszum