VÁCI MSZPESÉLY A VÁLTOZÁSRA
REMÉNY MINDENKINEK!
Hírlevél regisztráció
Ha szeretne rendszeresen hírlevelet kapni,
kérjük adja meg adatait.
Az Ön neve:
 
Az Ön e-mail címe:
 
 
     

Hitelességgel, hozzáértéssel, odaadással
Főoldal Hírek Videók Kapcsolat Írjon nekünk    
Mi a véleménye?
Ön szerint javult-e városunkban a közvilágítás a rekonstrukció után?
- Igen, határozottan javult.
- Vannak még hiányosságok
- Maradtak kivilágítatlan utcák
- Nem lett jobb a közvilágítás
Szavazás állása

Képviselőink

Hitelességgel, hozzáértéssel, odaadással szolgálja Vác társadalmát

Kiss Zsolt

a váci 6. sz. választókörzet
képviselője
- A változást akarók pártja leszünk
2016. szeptember 4., vasárnap
- ÖSSZEFOGLALÓ A JÚLIUS 14-i TESTÜLETI ÜLÉSRŐL
2016. július 16., szombat
Dr. Bóth János

a váci 9. sz. választókörzet
képviselője
Frakcióvezető
- A népámítás folytatódik – dr. Bóth János sajtótájékoztatója 2016.10.10.
2016. október 10., hétfő
- Képviselő-testületi ülés 2016.09.22.
2016. szeptember 30., péntek
HÍREK

Súlyos kérdések: sajtótájékoztató 2014.01.12.
Felvitel dátuma: 2015. január 12., hétfő

 1. A Váci Városfejlesztő Kft. (Holding) mindenek felett áll?
  Nem vonatkoznak rá a tulajdonos önkormányzat, a kormányzat rendeletei? A zöld szemléletet teljesen ki kell irtani Vácon? 

  Miről van szó? A Holding azt javasolja a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságnak (?!), hogy fogadja el azt a határozatot, melyben teljesen szabad utat kér a közúti jelzőtáblák láthatóságát, kihelyezését, a járművek kanyarodását zavaró, a kocsiszekrényeket rongáló fák kivágásának, és ezeket ne kelljen visszapótolni.

  Ezt a határozati javaslatot az a dr. Tar György Holding ügyvezető jegyzi, aki a 2011. évi kinevezése előtti pályázatában még ilyeneket ígér: „Szorosan ide kapcsolódik az egész lakosságot érintő tudatformálás, környezetvédelmi programok szervezése, mely tájékoztat környezetünkkel szembeni felelős viselkedésről, egy zöld város előnyeiről, egy fenntartható életformáról”. Akkor, hogy jön ide az előbbi határozati javaslatban jelzett környezetellenes Holding-program?
  Nem az a probléma, hogy a közlekedést zavaró akadályokat el akarják hárítani, hanem az a botrány, hogy ezek mögé bújva általános felhatalmazást kérnek – konkrét eljárások mellőzésével – a város zöld felületének ellenőrizetlen csökkentésére, mert a fás szárú növények visszapótlását mellőznék. Mindezek minimum a saját 10/2014.(III.21.) sz. rendeletünkkel is szembe mennek, mely rendelet a fás szárú növények védelméről szól, hogy egyéb észérvekről ne is beszéljek. Például a kormány útdíjasítása miatt megnövekvő, a városon átvezető 2-es út forgalmáról, mely jelentős környezetszennyezést jelent.
  Javasoljuk, hogy a Holding nagyon gyorsan vonja vissza törvénysértő és a város érdekeivel is szembe menő javaslatát. S ha van stílusa, akkor a javaslatot jegyző személy bocsánatot is kér!


 2. Győzelmi jelentéseket hallottunk az év végén – az országos pénzosztás kapcsán – a város pénzügyi helyzetéről. Annak, hogy kaptunk pluszforrást, mi is örülünk, de nem ájulunk el, mert ennek többszörösét vonja el Váctól az állam évente a szabályozói révén, és sok város ennél sokkal többet kapott. Arról sem tájékoztattak, hogy a Generál Elektricnek még közel 200 millióval tartozunk, melyet ki kellett volna fizetni. Ebből még baj lehet!

  Megy az etetés, hogy az önkormányzat költségvetése egyensúlyban van. A Holdinggal együtt is? Itt nincsenek adósságok, lejárt szállítói tartozások? 
  Nem tudjuk! Hogy lehet? 
  Van egy túlfizetett felügyelő bizottságunk, három tagja – Balkovics Péter elnök, Mokánszky Zoltán és Kovács Ágnes tagok – havonta összesen 500 ezer Ft tiszteletdíjat vesz fel, s mit tesz ezért?  Nem kapunk tőlük tájékoztatást a Holding pénzügyi, vagyoni helyzetéről, csak a mérlegkészítésnél mondanak valamit, de például a megalakulásuk – 2012 óta – egyetlen alkalommal sem számoltak be éves munkájukról, pedig azt törvény írja elő. 2014 novemberében testületi ülésen kértem a munkájukról szóló jegyzőkönyvek megküldését, ami máig nem történt meg. Kértem, hogy hívjanak meg a következő ülésükre, mely szintén nem történt meg. A Holding Kft-i közül egy minimum súlyosan veszteséges, de lehet, hogy több is. A 100%-os önkormányzati tulajdonú kft-k a város vagyonába tartoznak, e vagyonok kezelőinek ellenőrzése súlyos felelőssége a felügyelő bizottságnak, aminek nem látom, hogy megfelelne ez a testület, pedig saját vagyonukkal egyetemlegesen felelnek! Úgy látom, hogy itt is lépni kell, ahogy országosan is jelzi az Állami Számvevőszék az önkormányzati Holdingok, vállalkozások anomáliáit.

  dr. Bóth János 


 Unortodox gazdaságpolitika már Vácott is?


 A 2014. december 11-i Képviselő-testületi ülés egyik napirendi pontja volt a Váci Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. alapító okiratának módosítása. Már az előterjesztés felvezetése is úgy szólt, hogy a Kft. működését kívánná az Alapító eredményesebbé tenni, méghozzá oly módon, hogy a cég számára szerezzük meg a közhasznú jogállást.
A közhasznú szervezet ugyanis nem fizet iparűzési adót, és mentesül az innovációs járulékfizetés alól. Ennek alapján már nem illetné meg a város pénztárcáját az a nagyságrendű iparűzési adó sem, amely például 2013-ban megközelítette a 7 millió Ft-ot, miután a közhasznúsági jogállás immáron ezt eltörli.


Kezdjük korábbról.


A Városfejlesztő Kft. (ismertebb nevén Holding) megjelenése előtt egy külsős, külföldi érdekeltségű cég végezte ugyanezt a feladatot, természetesen megfizetve az iparűzési adót, valamint a várostól bérelt telephelyért szép összegű bérleti díjat is fizetett a város kasszájába. A külsős cég helyébe a Holding egy újabb Kft-je lépett, aki azonnal munkához is látott. Csökkentette a kukák méretét, valamint ritkította a konténerek elszállításának gyakoriságát, viszont emelt a díjtételeken.


Szeretném egyetlen mondatban megfogalmazni a közhasznúság ide vonatkozó lényegét:
– a közhasznú nonprofit szervezet az általa megtermelt hasznot bizonyos közösségi célok elérésére fordítja.


Ezek alapján a meg nem fizetett iparűzési adó a cég részéről haszonként jelentkezik, melyet illene felhasználnia szolgáltatásai minőségének javítására, illetve több szolgáltatással kellene jelentkeznie a város hulladékgazdálkodásának javítása érdekében, a város polgárai felé.


A testületi ülésen viszont az hangzott el, hogy a cég gazdálkodása veszteséges, a be nem fizetendő iparűzési adóval kívánják azt null szaldóra hozni.


Közgazdasági tanulmányaim során még olyan ösztönző rendszerről nem hallottam, amikor egy cég gazdálkodását azzal kívánják elősegíteni, hogy mentesítik azon terhek alól, melyeket korábban is ki tudott gazdálkodni, illetve alapvetően illene is kigazdálkodnia.


A jobboldali többség természetesen megszavazta az előterjesztést, vele együtt a közhasznú jogállást is.


Hiába, ezek szerint ez az unortodox gazdaságpolitika. Nem kell mindenkinek megértenie! 


Krauze István


    


cimkék: váci baloldali frakcióváci mszpDK Vác dr. Bóth János Krauze Istvánváci holdingWarning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:14077410:SSL routines:SSL23_GET_SERVER_HELLO:sslv3 alert handshake failure in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: Failed to enable crypto in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file(http://mszp.hu/rss) [function.simplexml-load-file]: failed to open stream: operation failed in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: I/O warning : failed to load external entity "http://mszp.hu/rss" in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193
HELYREÁLLÍTUNK ÉS ÉPÍTÜNK
felkészülten, tisztességgel
Tovább a Facebookra! Tovább a Facebookra!
Impresszum