VÁCI MSZPESÉLY A VÁLTOZÁSRA
REMÉNY MINDENKINEK!
Hírlevél regisztráció
Ha szeretne rendszeresen hírlevelet kapni,
kérjük adja meg adatait.
Az Ön neve:
 
Az Ön e-mail címe:
 
 
     

Hitelességgel, hozzáértéssel, odaadással
Főoldal Hírek Videók Kapcsolat Írjon nekünk    
Mi a véleménye?
Ön szerint javult-e városunkban a közvilágítás a rekonstrukció után?
- Igen, határozottan javult.
- Vannak még hiányosságok
- Maradtak kivilágítatlan utcák
- Nem lett jobb a közvilágítás
Szavazás állása

Képviselőink

Hitelességgel, hozzáértéssel, odaadással szolgálja Vác társadalmát

Kiss Zsolt

a váci 6. sz. választókörzet
képviselője
- A változást akarók pártja leszünk
2016. szeptember 4., vasárnap
- ÖSSZEFOGLALÓ A JÚLIUS 14-i TESTÜLETI ÜLÉSRŐL
2016. július 16., szombat
Dr. Bóth János

a váci 9. sz. választókörzet
képviselője
Frakcióvezető
- A népámítás folytatódik – dr. Bóth János sajtótájékoztatója 2016.10.10.
2016. október 10., hétfő
- Képviselő-testületi ülés 2016.09.22.
2016. szeptember 30., péntek
HÍREK

Mi, figyelmeztettünk! dr. Bóth János és Krauze István sajtótájékoztatója 2015.02.23.
Felvitel dátuma: 2015. február 23., hétfő

Mi, figyelmeztettünk! 


Az előző héten „Minek nevezzelek váci 2015. évi költségvetési tervezet” című sajtótájékoztatónkon felhívtuk a figyelmet, hogy szakmailag, törvényesség szempontjából és várospolitikailag is komoly hibákat tartalmaz a költségvetési tervezet.  A város érdekében változtatni kell a számokon.
Csak legjelentősebbeket kiemelve:
– A bevétel túltervezett százmilliós nagyságrendben különösen az ingatlanokhoz kapcsolódó bevételeknél, és a helyi adó bevételek is túlfeszítettek.
– A kiadásoknál még komolyabb a baj, mert a városüzemeltetés szándékosan alultervezett, hiszen  az ezt végző Váci Városfejlesztő Kft. év végi tényszámai alapján a városüzemeltetésre, vagyonhasznosításra  2014-ben 909 millió Ft volt a felhasználás, míg 2015-re ide 674 millió forintot, a tavalyi tény 74 %-át tervezték be. Ez szakmailag tudatos  hiánytervezés.
– A kiadásoknál is kellett volna észszerűségi és várospolitikai szempontokból is változtatni.


Mi, a fentiek alapján alternatív módosító javaslatokat tettünk Krauze képviselő úr révén:
Múlt héten, csütörtökön döntött a képviselő-testület a 2015-ös költségvetésről.
Fördős  Attila polgármester úr korábban többször is hangoztatta, hogy az ellenzéktől alternatívákat vár, vegyenek részt tevékenyen a költségvetés megalkotásában, tegyenek javaslatokat annak tartalmára vonatkozóan. Csakis a naiv ellenzék gondolhatta úgy, hogy mindebből lehet valami, javaslataikat legalább fontolóra veszik.


Kezdjük a legfontosabbal. A költségvetésről, valamint annak bevételi oldalához csak az ellenzéknek volt hozzászólása. Számadatokkal érveltünk amellett, hogy ennek a költségvetés tervezetnek a legmarkánsabb ismérve a túlfeszítettség, nem a realitásokból indul ki. Összevetve a novemberben elfogadott koncepció számadataival, a tervezett költségvetési bevételi főösszeg jóval magasabb mind a közhatalmi (adók, bírságok), mind pedig a felhalmozási bevételek területén. Jeleztem, hogy optimista módon egy 3%-os feszítettség mellett a költségvetés elfogadható lenne, ennek ellenére számításainkhoz viszonyítva több mint 9%-os feszítettségű bevétel került elfogadásra.


A kiadási oldalon is csak az ellenzék terjesztett be módosító javaslatokat. Hiába próbáltunk érvelni a választókerületi keretek, a panelprogram, a kulturális kiadások közötti átcsoportosítások mellett, maximum a szavaztatásig volt hajlandó elmenni a polgármester úr, természetesen minden esetben az „én nem támogatom” megjegyzés kíséretében. Szerettünk volna 8 MFt-ot átcsoportosítani társasházak fűtéskorszerűsítési, valamint nyílászárók felújítási pályázataihoz egy alap létrehozására, színház támogatás átcsoportosításáról, ugyanis az intézménynek jó esélyei vannak pályázati pénzek megnyerésére. Polgármester úrnak nagyon szívügye a váci kultúra egy szűk szelete, a Dunakanyar Színház, csak ebbe az irányba tud gondolkodni, miután a Váci Szimfonikusoknak korábban megítélt támogatást a véleményünk szerint irreálisan magasnak ítélt őrzés-védés sorról sem engedte átcsoportosítani. Kiss Zsolt képviselő társam meg is kapta egyik javaslatánál a kioktatást, mely szerint amiről a képviselő-testület dönt, azt meg is kell valósítani! Csak mellesleg jegyzem meg, hogy ugyanezen testület 2014 novemberében a költségvetési koncepció elfogadásánál a 2015-ös évet érintő döntései között fogadott el a Váci Szimfonikus Zenekar támogatására 5.800 eFt-ot. Jeleztük azt is, hogy az „udvari média” kerete túl magas, ennek átcsoportosításából szerettük volna visszaállítani a képviselők önálló kereteit szerény 1-1 millió Ft-tal, melyet működtetésre lehetett volna fordítani. Polgármester úr véleménye szerint ezek az újságok az ellenzék érdekeit szolgálják, így több sajtónyilvánosságot kaphatunk. Nem kommentálnám.


A viszonylag hosszúra nyúlt vitát, melyért természetesen az ellenzék volt a hibás, jobboldali képviselőtársaink közül többen is nehezményezték, hogy többszöri hozzászólásaink csak a szereplésvágyból, az önmutogatásból adódtak, ennek semmi szükségét nem látták, szerintük ez a költségvetés úgy jó, ahogy van.


Vajon biztosan jó az a költségvetés, amely szerint a Nemzet Sportvárosában a több mint 30 sportegyesület támogatására kevesebb jut, mint a színház wc-jének felújítására? Előbbire ugyanis 2,3 Mft, utóbbira pedig 4 Mft. került betervezésre.


Igaz, hogy a költségvetéshez benyújtott javaslatainknak foganatja nem lett, de legalább naivan úgy gondolhattuk, hogy alternatíváink megfontolásra kerülnek. Abban pedig teljesen igazat kell adnom jobboldali képviselőtársaimnak, hogy erre semmi szükség nem volt. Ugyanis előre el volt döntve több mint 2/3-os többséggel, hogy ezekből nem fognak elfogadni semmit.


Tehát a jobbító javaslatok a többségnél süket fülekre találtak. Valószínűleg nincsenek tisztában azzal, hogy a költségvetés egyensúlyáért a képviselő-testület, a törvényességért a polgármester a felelős. A mi lelkiismeretünk tiszta. Természetesen számon fogjuk kérni a költségvetés végrehajtását, és a törvényesség érdekében is megtesszük a szükséges lépéseket.
Mi figyelmeztettünk!
Ahogy a veszprémi választás is komoly figyelmeztetés volt az Orbán rezsimnek, de ideje a Fördős rezsimnek is elgondolkodnia.


A baloldali frakció nevében:


dr. Bóth János és Krauze István


cimkék: váci baloldali frakcióváci mszpDK Vác dr. Bóth János Krauze Istvánváci költségvetésWarning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:14077410:SSL routines:SSL23_GET_SERVER_HELLO:sslv3 alert handshake failure in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: Failed to enable crypto in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file(http://mszp.hu/rss) [function.simplexml-load-file]: failed to open stream: operation failed in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: I/O warning : failed to load external entity "http://mszp.hu/rss" in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193
HELYREÁLLÍTUNK ÉS ÉPÍTÜNK
felkészülten, tisztességgel
Tovább a Facebookra! Tovább a Facebookra!
Impresszum