VÁCI MSZPESÉLY A VÁLTOZÁSRA
REMÉNY MINDENKINEK!
Hírlevél regisztráció
Ha szeretne rendszeresen hírlevelet kapni,
kérjük adja meg adatait.
Az Ön neve:
 
Az Ön e-mail címe:
 
 
     

Hitelességgel, hozzáértéssel, odaadással
Főoldal Hírek Videók Kapcsolat Írjon nekünk    
Mi a véleménye?
Ön szerint javult-e városunkban a közvilágítás a rekonstrukció után?
- Igen, határozottan javult.
- Vannak még hiányosságok
- Maradtak kivilágítatlan utcák
- Nem lett jobb a közvilágítás
Szavazás állása

Képviselőink

Hitelességgel, hozzáértéssel, odaadással szolgálja Vác társadalmát

Kiss Zsolt

a váci 6. sz. választókörzet
képviselője
- A változást akarók pártja leszünk
2016. szeptember 4., vasárnap
- ÖSSZEFOGLALÓ A JÚLIUS 14-i TESTÜLETI ÜLÉSRŐL
2016. július 16., szombat
Dr. Bóth János

a váci 9. sz. választókörzet
képviselője
Frakcióvezető
- A népámítás folytatódik – dr. Bóth János sajtótájékoztatója 2016.10.10.
2016. október 10., hétfő
- Képviselő-testületi ülés 2016.09.22.
2016. szeptember 30., péntek
HÍREK

Vác város 2011. évi költségvetéséről az MSZP frakció
Felvitel dátuma: 2011. február 4., péntek
Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a „kínos örökség” emlegetése ma már egyre időszerűtlenebb. A jelenlegi városvezetés többsége nem ma szembesült a költségvetés tervezésének szempontjaival, még ha azt a 2010. évi induló, és nem az egy-háromnegyed évi teljesülés számaira alapozva tették is.
A költségvetés készítéséről szívesebben mondanánk jókat, mert ez a város érdeke, de szakmai meggyőződésünk ezt nem engedi meg, mert ez is a város érdeke.

Miután a váci képviselő-testület a várost vezető politikai oldalak előzetes egyeztetési szándéka nélkül nem fogadta el a költségvetési koncepciót, a jelen tervezet jóindulattal is csak a városvezetés koncepciójának tekinthető.
Nehéz pozitívumot találnunk a tervezetben még akkor is, ha könyveléstechnikailag az 500 Mft-os időleges hitel felvételt nem tekintjük igazi önkormányzati hitelfelvételnek. Nem likvid hitel, nincs feladatokra felosztva, csak az első 3 hónap tekintetében szól. Kamatterhe magasabb, mint a lekötött pénz utáni kamatbevétel.
Egyetlen célként az egyensúly megőrzését láthatjuk, de ha mélyebb elemzést végzünk, és reálisan tekintjük a várakozásokat, évközben jelentős hiány keletkezhet. És akkor nem kerülhetjük el a valódi hitelfelvételt, ami legrosszabb esetben a működés finanszírozására fordítódik majd, hiszen a bevételi oldalon túlzóan tervezett ingatlaneladásból várható bevétel, a 20%-al magasabb értéken beállított iparűzési adóbevétel, és a bérleti díjak emeléséből számított várakozás nem lesz teljesíthető.

Ezzel el fog kezdődni az önkormányzati vagyon felélése.

Az intézményi költségvetést az intézményvezetőkkel folytatott tárgyalások eredményeként 5%-kal csökkenteni tervezik, mind dologi, mind személyi oldalon. A személyi oldalt terhelő bérgazdálkodást az intézményeknek kell megoldani létszámcsökkentéssel, vagy egyéb bértömeg gazdálkodási módszerekkel. A hivatal tekintetében a személyi oldal csökkentését nem sikerült megoldani. Jogos kérdésként merül fel ez után: a nemrégiben történt köztisztviselői elbocsátások nyomán felszabadult bér hová lett? Esetleg újabb kihullott képviselők alkalmazására félretett bértömeggé vált?
A választókerületi keret csökkentése az egyéni nyertes képviselők bőrére megy, rajtuk keresztül közvetlenül a választóktól történő elvonás, összességében a korábbi keret 28,5%-os csökkenését jelenti. Az elköltést tovább nehezíti a tervezett HOLDINGON keresztüli későbbi érdekérvényesítés bizonytalansága.
A lakásszámlán jelentkező hiány visszapótlásából közel 98 MFt elmarad, amelynek kezelésében ugyan lehetőség nyílik pályázati önrészként való felhasználásra, de erről akkor képviselő-testületi döntésnek kell megszületnie.

A bevételi oldal:
Reális becslések szerint nyolcszáz millió - egymilliárd forintos hiánnyal kell számolni.
A 2 milliárd forintos iparűzési adóbevétel teljesülése is jó lenne, de a 2,4 Mrd forint túlzott várakozás.
Szintén eltúlzott érték az ingatlanértékesítésből remélt 1 Mrd Ft bevétel. Az elmúlt 3 évben a gazdasági recesszió és az akkor még jól működő ingatlanpiac ellenére sem sikerült összesen ekkora bevételt realizálni.
A 2010. évi alapokon nyugvó kamatbevételi várakozás enyhén szólva túlzó, a szemben jelentkező idei évi hitelfelvételek kamatköltségeivel.
A zárszámadáskor nem számolhatunk pénzmaradvánnyal, örülhetünk, ha nem lesz mínusz.

A kiadási oldal:
A Jávorszky Ödön Kórház tekintetében a vállalt pénzügyi kötelezettségeken túl nincs kalkulálva az adósságteher faktorálási költsége, amely a fenntartó segítsége nélkül az intézmény OEP finanszírozása terhére nem kezelhető.
Nem számol a költségvetés az energiahordozók árának emelkedésével.
A jelenlegi intézményi struktúra mellett tervezett fejlesztési-felújítási összeg elaprózott, komoly fejlesztést, felújítást nem tesz lehetővé. Átcsoportosítása dologi-közüzemi tartalékképzés céljából elengedhetetlen.
Az eddigi panelprogram, amely évente 20 millió forint volt, nincs is tervezve.
Ellenben 218 milliót fordítunk a művészeti, és civil támogatásokra. Ezt pozitív eredményként könyveli el a városvezetés.
A benyújtott költségvetéstervezet felfújja a bevételeket és lenyomja a kiadásokat.
Olyan lett Vác város költségvetése, mint egy lumpen-család háztartása: ha kevesebb a pénz, akkor a gyerekeknek kevesebb jut, de a felnőttek szórakozására fordított összegből egy fillért sem vesznek vissza, sőt még büszkék is rá.
A jelenlegi költségvetési struktúra pénzügyileg nem vállalható. Eldöntendő kérdés, hogy vállaljuk-e az eladósodást, az ezzel együtt járó évközi vagy év végi hitelfelvételt, vagy a ciklust megalapozó költségvetést a struktúra átalakítás eszközével kezeljük.
Az eladható ingatlan lassan elfogy, az iparűzési adóbevétel folyamatosan csökken, a fix kiadást az intézményi rendszer tartja fenn. Mindezek a struktúraváltozás igényét vetik fel.
S nem lehet a tapasztalatlanságra hivatkozni, és elbújni a felelősség elől.

dr. Bóth János
frakcióvezető

dr. Jakab Zoltán
frakcióvezető helyettes

cimkék: Dr. Bóth János Dr. Jakab Zoltán váci önkormányzat, vác város költségvetéseWarning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:14077410:SSL routines:SSL23_GET_SERVER_HELLO:sslv3 alert handshake failure in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: Failed to enable crypto in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file(http://mszp.hu/rss) [function.simplexml-load-file]: failed to open stream: operation failed in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: I/O warning : failed to load external entity "http://mszp.hu/rss" in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193
HELYREÁLLÍTUNK ÉS ÉPÍTÜNK
felkészülten, tisztességgel
Tovább a Facebookra! Tovább a Facebookra!
Impresszum