VÁCI MSZPESÉLY A VÁLTOZÁSRA
REMÉNY MINDENKINEK!
Hírlevél regisztráció
Ha szeretne rendszeresen hírlevelet kapni,
kérjük adja meg adatait.
Az Ön neve:
 
Az Ön e-mail címe:
 
 
     

Hitelességgel, hozzáértéssel, odaadással
Főoldal Hírek Videók Kapcsolat Írjon nekünk    
Mi a véleménye?
Ön szerint javult-e városunkban a közvilágítás a rekonstrukció után?
- Igen, határozottan javult.
- Vannak még hiányosságok
- Maradtak kivilágítatlan utcák
- Nem lett jobb a közvilágítás
Szavazás állása

Képviselőink

Hitelességgel, hozzáértéssel, odaadással szolgálja Vác társadalmát

Kiss Zsolt

a váci 6. sz. választókörzet
képviselője
- A változást akarók pártja leszünk
2016. szeptember 4., vasárnap
- ÖSSZEFOGLALÓ A JÚLIUS 14-i TESTÜLETI ÜLÉSRŐL
2016. július 16., szombat
Dr. Bóth János

a váci 9. sz. választókörzet
képviselője
Frakcióvezető
- A népámítás folytatódik – dr. Bóth János sajtótájékoztatója 2016.10.10.
2016. október 10., hétfő
- Képviselő-testületi ülés 2016.09.22.
2016. szeptember 30., péntek
HÍREK

Népnyúzó önkormányzati vezetés Vácott – Sajtótájékoztató: 2015. november 16.
Felvitel dátuma: 2015. november 17., kedd

A 2015-ös év Vácott az önkormányzati diktatúra kiteljesítésének éve volt. 2016-ban jöhet a népnyúzás, fokozódhat a politikai önkény.


 1.


A 2015. november 19-i  képviselő-testületi ülésen a Fördős-féle politikai geng brutális megszorításokat tervez, botrányos helyi adóemelési csomagot tesz az asztalra, kellemes karácsonyi ünnepeket kívánva. 


A lakosság kommunális adóját 100%-al megemelik!


Ehhez nagyon vastag bőrre és a szociális érzékenység teljes hiányára van szükség. Ám az urak rendelkeznek ezekkel az adottságokkal, mert a (Fidesz)természet jócskán felvértezte velük őket. A mai helyzetben az emberek nagy többsége máról holnapra él. Nincsenek tartalékaik és azok is megroppantak, akik eddig még úgy-ahogy viselni tudták a terheket. A lakosság 70%-a néhány napra sem tud elmenni nyaralni, kikapcsolódni, 25%-a nem képes megfelelően étkezni, a háztartások jelentős része pedig nem tud meleget teremteni otthonukban. És ami a legsúlyosabb: a gyermekéhezés. (Persze ez utóbbi nemigen hatja meg országgyűlési képviselőnket, Harrach Péter urat! Szégyenkezünk is helyette.)


A városi statisztikák szerint a mostani, évenként 10.000 forintos lakossági kommunális adót sem tudja a váci háztartások 10%-a fizetni. A szégyentelenül duplájára, 


20.000 forintra (!)


emelt  adókötelezettséget   vajon   hányan   nem   fogják   tudni  teljesíteni?


És ami  –  a Fidesz bevett szófordulatával élve – a pofátlan cinizmus netovábbja, az előterjesztésben képesek azt leírni, hogy „A rendeleti szabályozás társadalmi hatást nem von maga után”?! Hatásvizsgálatról nem beszélhetünk, realitásérzékről  és őszinteségről még kevésbé.  A 2010-től megszenvedett Fördős-időszak alatt  a váci családok közel nem kaptak olyan színvonalú kommunális szolgáltatást, mint ami a befizetett adó fejében megillette volna őket. Ráadásul a mostani 100%-os adóemelésnél sem ígérik a szolgáltatás minőségének javítását. Ez a legkevésbé sem tekinthető tisztességes döntésnek!


A történeti hűség kedvéért jegyezzük meg: a megelőző szocialista városvezetés időszakában nem volt szemétdíj, és a kommunális adó is fokozatosan emelkedett 10.000 forintra. Az így befolyt összegből pedig utak, járdák, közművek épültek és különböző városfejlesztési projektek valósultak meg. (Hol járunk már ettől?)


 2.


A városi sarcszedők a kommunális adóemelés lendületével megsuhintják a (főként kisebb) vállalkozásokat is.


 Emelik az építményadót is!


Eddig  építményadót a hasznos alapterület 500 négyzetméter feletti részére kellett fizetni, négyzetméterenként 600 Ft-ot. Az új elképzelés szerint az önkormányzat már a 100 négyzetméter feletti területekre is adót vetne ki! Ezzel a kisvállalkozások mellett a nagy adózók terhei is jelentősen növekednének, akár több tíz milliós nagyságrendben! Jellemző az átgondolatlan előkészítésre, hogy egyelőre még azt sem tudják megmondani, hány kisvállalkozást és milyen mértékben sújtana az adóemelés. Valószínűleg nagyon sokat, nem keveset végzetesen. Itt is képesek azt állítani (persze korrekt hatásvizsgálat nélkül), hogy az újabb sarcnak nincs társadalmi hatása! Ha figyelembe vették volna az Ipartestület véleményét – ami erősen kétséges –, bizonyára megalapozott információkhoz jutottak volna a várható következményekről. Az építményadó-emelés nem szolgálhatja a munkahelyteremtést.


 3.


Az önkormányzati  sarcolási koncepció része, hogy a város intézményeinél, az óvodáknál, bölcsődéknél, szociális és kulturális intézményeknél 2% alá szorítják a dologi kiadások mértékét. De mit ad isten, ez a megszorítás nem vonatkozik a Polgármesteri Hivatal és az Önkormányzat közel egymilliárdos dologi költségkeretére! Példamutatás helyett folytatódhat az urizálás, semmi sem szabhat gátat a nyakló nélküli cimborális kifizetéseknek. Hab a tortán, hogy az így behajtott adó az egyébként szinte ellenőrizhetetlen Holding konyhájára kerül.


 4.


Az Állami Számvevőszék kimutatta a városi költségvetés folyamatos és tarthatatlan egyensúlyi hiányát. Azt azonban nem szabta meg, hogy a hiányt hogyan kell megszüntetni. A Fördős-féle helyreállítási koncepció nem más, mint a török időket idéző primitív pénzbehajtás, tekintet nélkül arra, hogy ezzel milyen károkat okoz, hogy ezzel milyen akadályokat gördít a növekedés elé. Az ÁSZ azt is megállapította, hogy a Holding többet visz, mint hoz, és hogy a humánpolitikai tevékenysége komoly kívánnivalókat hagy maga után. Sőt a személyes felelősség kérdése is felmerült. Az ÁSZ mellett mi is hosszasan sorolhatnánk a pazarló, felesleges kiadásokat. A civil szféra támogatásával ezt meg is tesszük. A működőképesség és a fejlődés elsődleges feltétele nem a brutális, blokkoló adóemelés, hanem a hozzáértésen alapuló gazdálkodás és városvezetés. Közös felelősségünk az önkormányzat felelőtlen gazdálkodásának hatékony kontroll alá helyezése.


A továbbiakban Szigeti úr ad némi ízelítőt a mai, helyi demokratikus – diktatórikus viszonyokról a közelmúltbeli rally kapcsán. 2013-ban ő fordult az ombudsmanhoz a rally okozta visszásságok felszámolása érdekében.


dr. Bóth János


cimkék: váci mszpdr. Bóth János Fördős Attila váci önkormányzat képviselő-testület VácWarning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:14077410:SSL routines:SSL23_GET_SERVER_HELLO:sslv3 alert handshake failure in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: Failed to enable crypto in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file(http://mszp.hu/rss) [function.simplexml-load-file]: failed to open stream: operation failed in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: I/O warning : failed to load external entity "http://mszp.hu/rss" in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193
HELYREÁLLÍTUNK ÉS ÉPÍTÜNK
felkészülten, tisztességgel
Tovább a Facebookra! Tovább a Facebookra!
Impresszum