VÁCI MSZPESÉLY A VÁLTOZÁSRA
REMÉNY MINDENKINEK!
Hírlevél regisztráció
Ha szeretne rendszeresen hírlevelet kapni,
kérjük adja meg adatait.
Az Ön neve:
 
Az Ön e-mail címe:
 
 
     

Hitelességgel, hozzáértéssel, odaadással
Főoldal Hírek Videók Kapcsolat Írjon nekünk    
Mi a véleménye?
Ön szerint javult-e városunkban a közvilágítás a rekonstrukció után?
- Igen, határozottan javult.
- Vannak még hiányosságok
- Maradtak kivilágítatlan utcák
- Nem lett jobb a közvilágítás
Szavazás állása

Képviselőink

Hitelességgel, hozzáértéssel, odaadással szolgálja Vác társadalmát

Kiss Zsolt

a váci 6. sz. választókörzet
képviselője
- A változást akarók pártja leszünk
2016. szeptember 4., vasárnap
- ÖSSZEFOGLALÓ A JÚLIUS 14-i TESTÜLETI ÜLÉSRŐL
2016. július 16., szombat
Dr. Bóth János

a váci 9. sz. választókörzet
képviselője
Frakcióvezető
- A népámítás folytatódik – dr. Bóth János sajtótájékoztatója 2016.10.10.
2016. október 10., hétfő
- Képviselő-testületi ülés 2016.09.22.
2016. szeptember 30., péntek
HÍREK

Hinta-hanta: csak hisztéria a balesetveszély? – Összefoglaló a januári váci testületi ülésről
Felvitel dátuma: 2016. január 24., vasárnap

Hinta-hanta: csak hisztéria a balesetveszély? – 
Összefoglaló a 2016. januári váci testületi ülésről


Január 21-én megtartotta munkaterv szerinti idei első tanácskozását Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete. A délelőtt kilenc órától, a nyilvános rész tekintetében fél négyig tartó ülésen minden mandátummal rendelkező személy részt vett. 


VÁCI POLGÁROK DEMONSTRÁCIÓJA


A napirendi sor témáinak megtárgyalása előtt a lejárt idejű határozatok végrehajtásáról szóló jelentést fogadták el a képviselők. Az első felszólaló dr. Bóth János (MSZP) volt, aki kritizálta, hogy antidemokratikus módon nem az elnevezés előtt, hanem a döntés után kérdezik meg az ott lakók véleményét. Szavainak jogosságát pár érintett erősítette meg azzal, hogy padsorokban ülve feliratokat emelt a magasba: „NEM a diktatúrára!”, „Lakjanak Önök a Szittyó utcában!” és „A külterületeken is emberek élnek!” szöveggel. A kritikára a jegyző többek között úgy válaszolt, hogy e példával ellentétben a Hóman Bálint út átnevezési javaslatánál azért a döntés előtt kérik ki a véleményt, mert ott csak egy „darab” ingatlantulajdonos van. (Lehet, hogy a váci gyakorlat az lesz, hogy ahol minimális az érintett, ott előre érdeklődnek, ahol sok, ott majd csak a döntéshozatal után?)
A bizottságok és a polgármester átruházott hatáskörben hozott döntéseinél ezúttal sem tettek említést a városvezető esetleges forrás átcsoportosításairól. Az is napvilágra került, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ismét vizsgálódik a polgármesteri hivatalban: ezúttal a belső ellenőrzési rendszert vizslatják. Érdekes vitát hozott Kiss Zsolt (MSZP) azon információja, hogy egy általa kért kormányhivatali állásfoglalás szerint a szakbizottságok külsős tagjainak is vagyonbevallást kell tenni. Többen ezek nyilvánosságát szorgalmazták, ám a jegyző magának vindikálta a jogot, hogy ő dönti el ennek formáját. A Pénzügyi-Ügyrendi Bizottság elnöke erre meglepő módon rá is bólintott, mely következtében elképzelhető, hogy csak fél év múlva lesznek kész ezek a – lehet, hogy titkosított – nyilatkozatok. (Emlékezetes, két éve bírósági ítélet kellett ahhoz, hogy Vác önkormányzata a képviselők nyilvános vagyonnyilatkozatát megküldje az azt kérőnek.)


„DINAMIKUSAN STAGNÁLNAK” A VÁCI PROJEKTEK


A jelentősebb beruházások aktualitásairól szóló anyag ezúttal igen szerény volt, mivel december óta nemigen történt előrelépés a projekteknél. Ami mégis új információt jelentett:
- a volt kommendánsi hivatalban kialakítandó bérlakások elkészülésének határideje egyre nagyobb homályba vész – hát még a várható végső költsége!;
- dr. Bóth János kérte, hogy a szakbizottság tekintse át a közvilágítási projekt pénzügyi elszámolását, valamint vizsgálja meg, miért tartott az fél évig;
- Krauze István (DK) a Kosdi úti körforgalom kialakításának állását firtatta: mint kiderült, ismét további tervek elkészítésére és egyeztetésekre van szükség;
- Kiss Zsolt újfent rákérdezett a veresi vasútvonal korszerűsítésére (mely hosszan érint váci területeket is) – választ nem kapott.


AZ ADÓZÁS ÉS PETŐ ALPOLGÁRMESTER


Tájékoztató következett arról, hogy a NAV adatai alapján Pető Tibor (Fidesz) nem szerepel a köztartozásmentes adózók listáján. Ez azért különösen érdekes, mert Pető szeptemberben került le a listáról – bár erről a képviselő-testület tájékoztatást akkor nem kapott –, így már közel öt hónapja van valami adózási gondja városunk gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterének. Az ügyről csak Krauze István kérdésfeltétele után mondta el az érintett, hogy nullás adóigazolásával probléma van, de annak „feldolgozása folyamatban van”, azonban erről dokumentumokat nem mutatott be.


TERÍTÉKEN A HOLDING


A holding november havi tevékenységéről beadott beszámolóhoz ezúttal is érkeztek kérdések és vélemények. Ferjancsics László (Együtt-Lokálpatrióták) rákérdezett a Rádi úti kerékpárút elmaradt síkosság mentesítésére, majd ismét hosszasan sorolta az önkormányzati sajtó (az ESTV, a www.vac.hu és a Váci Hírnök) baklövéseit. A Városimázs Kft. vezetője a fiatal kollégák tapasztalatlanságával magyarázta az ismétlődő hibákat. Matkovich Ilona (SZAVAD) szorgalmazta, hogy a kézi szemetes edények hétvégi ürítését oldja meg a holding, mert telítettségük különösen a Belvárosban és a korzón visszatetsző.
A folytatásban a holding kérte, hogy a felé 30 napon túl tartozó vállalkozóktól késedelmi költségátalányt követelhessen a vállalkozóktól. A vitában elhangzott, hogy ezt visszamenő hatállyal nem lenne szerencsés bevezetni, amit végül kis értetlenség után el is fogadtak. 
Mivel lejár a holding vezetőjének megbízatása, ezért a polgármester a mandátum meghosszabbítására tett javaslatot, pályázat nélkül. Dr. Tar György holdingfőnök kinevezésének meghosszabbítására többen is azzal reflektáltak, hogy talán valamiféle értékelést kellene adni az eltelt évekről, és tervet letenni a következő időszakra. Szóvá tették, hogy a holdingolás óta csökkent a városüzemeltetés színvonala (a konténermosások száma, az úttisztítás hossza stb.) és a vagyonhasznosítás eredményessége, valamint a cég sokaknak, így társasházaknak is rendszeresen tartozik. A hiányosságok meglétét senki sem vitatta, viszont felmerült, hogy ennek oka az alulfinanszírozottság is lehet. A vita után az eddigi ügyvezető mandátumát titkos urnás szavazással, 2021. február végéig meghosszabbították. Dr. Tar György köszönetét fejezte ki a bizalomért, majd maximális együttműködést ígért a városvezetésnek, továbbá azt, hogy figyelembe veszi az ellenzéki kritikákat is.


RENDELETALKOTÁS, RENDELETMÓDOSÍTÁS


A likviditási jelentést – melyből kiviláglott, hogy a kért ÖNHIKI kb. hetedét (50 millió forintot) kapta meg Vác – jóváhagyását rendeletalkotások és néhány meglévő rendelet módosítása követte. 

Először módosították a költségvetés számait, melyet követően valamivel hétmilliárd fölötti a főösszeg (ebben benne van a félmilliárdos likviditási hitel is!). Komolyabb vitát csak ez a rendelet váltott ki, mivel az ellenzék értetlenségét fejezte ki például amiatt, hogy miközben a város zöldterületei elhanyagoltak és a településtisztasággal is gondok vannak, a polgármesteri hivatal a költségvetés ezen kiadásainak hatmilliós csökkentésére tesz javaslatot.

Sorrendben a további döntések:
- az előírás szerint a 2016-os büdzsé elfogadásáig (várhatóan a február 18-i testületi ülésig) átmeneti gazdálkodás céljából kellett rendeletet alkotni;
- az ÁSZ korábban szóba került „reklamálása”, hiány/hibafeltárása miatti intézkedési tervhez újra észrevételek érkeztek, így készíteni kellett egy újabb tervet;
- elfogadásra került a város szmogriadó (hivatalos nevén: füstköd-riadó) terve, azt most sem tudtuk meg konkrétan, miért vártak rá 2010-től (amikor megszületett az erre vonatkozó felsőbb utasítás) mostanáig;
- az érintett vállalkozók kérésére a korlátozott forgalmú övezetek behajtási szabályaiban is történt enyhítés;
- egy rendeletmódosítás után ezentúl igazolni kell a szemét sorsát azoknak, akik nem állnak szerződésben annak elszállítása okán a helyi hulladékos céggel.


A helyi levéltár alapító okiratának módosítása után engedélyezték, hogy a művelődési központ által működtetett Váci Értéktár egy fővel bővítse munkavállaló létszámát.


ÚJABB CÉGE LESZ A VÁROSNAK


Ezt követően egy nagyon érdekes napirendi téma került megtárgyalásra. Méghozzá az az ötlet, hogy a most induló uniós pályázati ciklus – amelyről már sokszor hangsúlyozták, hogy adottságai miatt a Vác környéki régió nem sok jóra számíthat – forrásainak kiaknázására egy új gazdasági társaság jöjjön létre. A holding keretein belül működő Észak-Pest Megyei Területfejlesztési Kft. magalakításáról szóló vitában az ellenzék egy sor olyan kérdést tett fel, amelyre egyelőre nincs konkrét válasz. A részletek és következmények egyelőre homályban maradtak, ezekről az előterjesztő Pető Tibor a februári testületi ülésre ígért válaszokat. A lokálpatrióta és a baloldali képviselők is hiányolták az üzleti tervet, továbbá jó néhány olyan javaslatot tettek, mellyel az új cég működésének átláthatóságát kívánták megteremteni. Az a javaslat is süket fülekre talált, amely a város üzlethelyiségeinek nyílt versenytárgyaláson való értékesítését szorgalmazta (a nagyobb bevétel érdekében), a Pető-féle javaslatban szereplő bérlőknek való eladás helyett.

Pár kevésbé érdekes ingatlan ügy – melyekre egyhangú voksolással, vagy nagy többséggel bólintott rá a grémium – után következett egy belvárosi épülettömb építési változtatási tilalmáról szóló indítvány. A szavazás érdekes megosztottságot mutatott a városirányító frakcióban, hiszen 5 igen, 9 nem és 1 tartózkodás mellett elutasították a változtatási tilalom bevezetését.

A Fidesz-KDNP többség átvitte viszont azt a javaslatot, hogy személyről csak halála után húsz évvel lehessen Vácon közterületet elnevezni. Hiába hangzott el az a jogos felvetés, hogy ez alig titkoltan amiatt történik, hogy ne lehessen Göncz Árpádról utcát elnevezni és hiába sorolták a példákat (Antall József, Sinkovits Imre, Albert Flórián) az ilyen megkötés inverzeire, a voksoláskor kilencen támogatták a módosítást.


POLITIKAI CSÚSZDÁN A JOBBOLDAL


Az ebédszünet után elszabadultak a hajóágyúk. Mivel a Vácért Lokálpatrióta Egyesület elnöke által megkért vizsgálat kiderítette, hogy városunk közterületi játszóeszközeinek 70 %-a balesetveszélyes, képviselőjük, az állapot felmérés után az azonnali javítást, és erre a megfelelő források költségvetési biztosítását szorgalmazta. Igen ám, de a jobboldal – az országosan elhíresült gyermekéhezési ügyhöz hasonlóan – ebben az ügyben is bizonyította, hogy „nem állnak bele az ellenzéki javaslatokba”. Ezen elhatározás mentén sorra álltak fel a Fidesz-KDNP képviselői és vitatták az indítvány részleteit. Kriksz István (KDNP) tudatta például, hogy szerinte nem is „balesetveszélyesek”, hanem csak „nem megfelelőek” ezek a játékok. Majd dr. Manninger Péter (Fidesz) kijelentette, hogy a baloldal csak hisztériát kelt, populista szónoklatokkal nagyítja fel a problémát. Ugyanis szerinte szerencsére a felülvizsgálat nem azt állapította meg, hogy a hinták, homokozók, csúszdák „nem megfelelőek”, hanem csak azt, hogy balesetveszélyesek. Kovács Ágnes (Fidesz) pedig egyenesen „eltúlzottnak” ítélte a vizsgálat eredményét. Végül éppen hogy elegendő – nyolc – támogató voksot kapott az a javaslat, hogy utasítsák a holdingot a hibák kijavítására, amely erre március 31-ig kapott határidőt. A napirend végén a polgármester megemlítette a Mokánszky Zoltán alpolgármester által „ajándékozott” két csúszdás játékot. Bizonyára nem volt róla tudomása, hogy ezen eszközök – melyeket a holding telepített – is balesetveszélyesnek minősültek decemberben…


ISKOLAVÁROSBÓL PARKOLÓVÁROS?


Sürgősségi indítványként került megvitatásra a Magyar Kézilabda Szövetség által kért szándéknyilatkozat, amely az állami forrásbiztosítással felépítendő új, 3 ezer főt befogadó multifunkcionális sportcsarnok építéséhez jelöl meg városi területet. Krauze István érdeklődött, hogy a mostani csarnoktól északra, annak szomszédságába elképzelt létesítményhez szükséges parkoló igényt miként gondolják biztosítani, ha a mélygarázsra majd nem telik. A polgármesteri hivatal munkatársa erre ötletszinten felsorolta a szérűskerti oktatási centrum majd minden jelenlegi zöld területét. Ferjancsics László szerint viszont ezzel az érvényes és közparkok létesítését, műfüves futball és más sportpályák építését biztosító hatályos helyi elképzeléseket annullálnák. Mint javasolta, mindenképpen ragaszkodni kell más megoldásokhoz, nem válhat az egész iskolaváros egy nagy parkolóvá. 

A nyílt ülés végén napirend utáni hozzászólásokra és kérdések feltevésére volt lehetőség, de csak utóbbiakra került sor. Ezekről külön írásban adunk összefoglalót. 


cimkék: váci mszpKiss ZsoltVácváci képviselő-testületWarning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:14077410:SSL routines:SSL23_GET_SERVER_HELLO:sslv3 alert handshake failure in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: Failed to enable crypto in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file(http://mszp.hu/rss) [function.simplexml-load-file]: failed to open stream: operation failed in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: I/O warning : failed to load external entity "http://mszp.hu/rss" in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193
HELYREÁLLÍTUNK ÉS ÉPÍTÜNK
felkészülten, tisztességgel
Tovább a Facebookra! Tovább a Facebookra!
Impresszum