VÁCI MSZPESÉLY A VÁLTOZÁSRA
REMÉNY MINDENKINEK!
Hírlevél regisztráció
Ha szeretne rendszeresen hírlevelet kapni,
kérjük adja meg adatait.
Az Ön neve:
 
Az Ön e-mail címe:
 
 
     

Hitelességgel, hozzáértéssel, odaadással
Főoldal Hírek Videók Kapcsolat Írjon nekünk    
Mi a véleménye?
Ön szerint javult-e városunkban a közvilágítás a rekonstrukció után?
- Igen, határozottan javult.
- Vannak még hiányosságok
- Maradtak kivilágítatlan utcák
- Nem lett jobb a közvilágítás
Szavazás állása

Képviselőink

Hitelességgel, hozzáértéssel, odaadással szolgálja Vác társadalmát

Kiss Zsolt

a váci 6. sz. választókörzet
képviselője
- A változást akarók pártja leszünk
2016. szeptember 4., vasárnap
- ÖSSZEFOGLALÓ A JÚLIUS 14-i TESTÜLETI ÜLÉSRŐL
2016. július 16., szombat
Dr. Bóth János

a váci 9. sz. választókörzet
képviselője
Frakcióvezető
- A népámítás folytatódik – dr. Bóth János sajtótájékoztatója 2016.10.10.
2016. október 10., hétfő
- Képviselő-testületi ülés 2016.09.22.
2016. szeptember 30., péntek
HÍREK

Összefoglaló a 2016. június 15-i testületi ülésről – A mindenhez értő „illetékes” alpolgármester; Akadémia és zöldhulladék a laktanyában
Felvitel dátuma: 2016. június 17., péntek

 


Legyen az szemétügy, holdingos probléma, sportfejlesztés, építészeti téma – városunk egyik alpolgármestere mindegyikben illetékes. Ugyanő időnként megkeveredik, és nem tudja pontosan, hogy melyik háztömbben lakik, és – mint kiderült – tekintélyes összegű pénze bánja egy korábbi tévedését. A munkaterv szerinti soros ülését Pető Tibor főszereplésével tartotta meg a váci képviselő-testület.


A szünetekkel együtt közel hatórás ülésen csak 13 szavazási joggal rendelkező személy volt jelen, mivel Balkovics Péter (Fidesz) és dr. Manninger Péter (Fidesz) távol maradt a tanácskozástól. (Mint az egyik tájékoztatóból kiderült: az előbbi – a volt mentőtiszt – az az egyetlen képviselőként bizottsági tag, aki egy májusi szakbizottsági ülésről is hiányzott.)


Ezúttal is napirend előtti témákkal, ezek közül is a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról szóló jelentés elfogadásával indítottak. Ehhez és a szakbizottságok átruházott hatáskörben meghozott döntései kapcsán előterjesztett tájékoztatóhoz nem volt hozzászólás. Viszont az ellenzék oldaláról több kérdés és felvetés érkezett a jelentősebb beruházásokról szóló jelentéshez.


- Ferjancsics László (Együtt-Lokálpatrióták) ismét megkérdezte, hogy a volt kommendánsi épületbe mikor költözhetnek be az első lakók? A válaszból megtudhattuk, hogy a földszint elkészült, de pótmunkákat határoztak meg a műszaki átvétel során, ám a beköltözés időpontja továbbra is homályban maradt.


- Kiderült viszont, hogy már hetekkel ezelőtt vissza kellett volna állítania a vállalkozónak a Kőszentes híd három felújított szobrát. Sőt, a késedelemért komoly összegű kötbért kellett volna fizetnie a vállalkozónak, aki szerint a késedelem oka a kedvezőtlen időjárás volt. Mindenesetre a város – bár a szerződés szerint megtehette volna mintegy másfél millió forintos összegben – nem kér kötbért!


- A mobilgát projekttel kapcsolatosan a polgármester elmondta, hogy még mindig nincs meg a támogatási szerződés – amire a témát felvető, dr. Bóth János (MSZP) úgy reagált, hogy ebben az esetben Vác havilapjában olvasható városvezetői ígéret az első szakasz idei elkészültére nem tűnik túl megalapozottnak.- Fördős Attila (Fidesz-KDNP) egy felvetésre rossz hírrel szolgált: a szolgáltatók továbbra is ragaszkodnának a Kosdi úti körforgalom kapcsán a terület alatti közművek kiváltásához. Ez az jelenti, hogy újra távolabb került a megvalósítás, és egy újabb ígéretről derül ki a megalapozatlansága..


Eltűnik-e az ország egyetlen Hóman utcája?


Megérkezett a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása Hóman Bálintról. (Ezt azért kérte meg a testület, mert pár hónapja kezdeményezés érkezett: szüntessék meg hazánk egyetlen olyan közterület elnevezését, amely az említett személynek állít emléket.) Krauze István (DK) kérdésére a jegyző elmondta: amennyiben a korábbi utcanév változtatást kérők igénylik, a júliusi testületi ülésen döntés születhet a javaslatukról.


Első napirendként az Idősek Otthona és Klubja vezetői posztjára kiírt pályázat elbírálása került sorra. Két jelentkező volt, ám csak az eddigi vezetőként pályázó Szmolár Attila jelent meg, aki vázolta az elképzeléseit (közte azt, hogy a fejlesztések közül elsőként egy „hosszúlépésre” van szükség…) és válaszolt a kérdésekre. A titkos urnás szavazás eredményéből kiderült, hogy 11 képviselő bizalmából újabb öt esztendőre folytathatja tevékenységét az eddigi igazgató.


A börtön parancsnok-helyettese ismertette ezután az intézmény és a város együttműködésével kapcsolatos elképzeléseket. Ebből megtudtuk, hogy a Honvéd Emlékművet 4 fogvatartott két hét alatt fogja kipofozni: lefestik a kerítést, helyreállítják a talapzat sérüléseit és esetleg az obeliszket is szebbé teszik. Az intézmény a tervek szerint szeptember végéig megcsináltatja a börtön „bástyafalát”, majd utána a börtönfal is felújításra kerül.


A holdingról a holdingfőnök távollétében


A folytatásban a holding áprilisi munkájáról volt szó. A kérdésekre a távollévő dr. Tar György holdingvezér helyett rendre Pető Tibor válaszolt. Ferjancsics Lászlótól több kérdést hallhattunk arról, hogy milyen mértékben fogja ellátni a cég a fontosabb köztisztasági feladatait nyáron, illetve mikor szeretné már végre újrafesteni a hosszú évek óta láthatatlan zebrát a Földváry tér-Zöldfa utca kereszteződésében. (Utóbbira most sem kaptunk választ, viszont azt megtudhattuk, hogy a hulladékkal foglalkozó holdingos tagvállalat tartozása ugyan már nyolcvanötmillió, de a felszámolási eljárást eddig nem indítottak ellene…)


Krauze István a stadion állapotát firtató kérdésére válaszoló Pető Tibor hamar eltért a témától és ismét a profi futballról és annak igényeiről beszélt, míg a stadion mellett a strandot is üzemeltető gazdasági társaság ügyvezetője azzal intézte el a nagymedence felett sátortető ismételt fennhagyását, hogy már tavaly is így volt… Matkovich Ilona (SZAVAD) többek között a Váci Hírnök felé fogalmazott meg kritikát amiatt, mert egy jótékonysági gyűjtésről nem annak fontossági kategóriája szerint számolt be. Dr. Bóth János arról érdeklődött, hogy a deákvári távfűtőmű felújítása mikor történik meg. Végül a holding beszámolóját tíz képviselő fogadta el.


Négy éve hatályon kívül helyezték az akkor kétéves rendeletet a helyben központosított közbeszerzési rendeletekről. Most hatályon kívül helyezték az akkor megalkotottat. Azt a javaslatot, hogy ez a módszer terjedjen ki a városi tulajdonú gazdasági társaságokra (például a színházra és a holding tagvállalataira) is, „természetesen” a kormánypártiak nem fogadták el.


Majd módosították a szemetes céggel fennálló közszolgáltatási szerződést. Kiss Zsolt rákérdezett, hogy vajon mikor „egyenesedik ki” a lakosság felé is a számlázási gyakorlat, ám konkrét dátumot most sem kapott. Minimális többséggel (7 igen vokssal) rábólintottak arra is, hogy ez a cég maximum egy évig és csak a gallyazásból, lombok visszavágásából származó zöldhulladékot a volt laktanyában elhelyezhesse.


Hol is lakik Pető Tibor?


A likviditási jelentésből kitűnt, hogy a város bankszámlái június 14-én közel 83 millió forintos MÍNUSZT mutattak! Közel egyórás vitát váltott ki, hogy Fördős Attila változtatási tilalmat kívánt elrendelni a Szent Miklós tér-Petőfi utca-Kép utca-Hattyú utca által határolt területre. A polgármester megelégelve a váci nagyobb társasházak gyarapodását, odáig ment, hogy bejelentette: amennyiben az ő elképzeléseinek nem megfelelő engedélyeket ad ki az építészekből álló Tervtanács, azokat ő nem fogja aláírni. (A képviselők egy része morajjal fejezte ki megrökönyödését.) A vita során érdekesebbnél érdekesebb felszólalások követték egymást. Pető Tibor például bejelentette érintettségét, majd miután több ellenzéki felhívta a figyelmét, hogy ő nem ott lakik, visszavonta azt. Majd Vácy Károly (Fidesz) szorgalmazta, hogy az elmúlt hónapban elfogadott „viselkedési normák” alapján az ülésvezető figyelmeztesse a mögötte lévő két képviselőtársát, akik az egyik szocialista felszólalásába több alkalommal belekiabáltak. (Ez Kászonyi Károly jobbikos és Kriksz István KDNP-s képviselőt érintette volna, nem csoda, hát, hogy a KDNP-s polgármester – finoman szólva – nem örült a javaslatnak…) Miután Matkovich Ilona mellett többen is a változtatási tilalom ellentmondásaira hívták fel a figyelmet és további egyeztetéseket szorgalmaztak, végül nem kapott többséget a tilalom bevezetése.


Ismét napirendre került a börtön melletti parkolósáv terve. Steidl Levente (Fidesz) az újratárgyalást és a testület áprilisi határozatának visszavonását tartalmazó gazdasági bizottsági állásfoglalás mellett szólt, míg Kriksz István az általa elnökölt szakbizottság másfél méteres szélességű variációjának szentesítését javasolta. Kiss Zsolt az egymásnak ellentmondó két javaslatot feloldandó a börtönnel szembeni oldalon, a Kőkaputól távolabb eső várakozási lehetőség biztosítását szorgalmazta. Végül az újratárgyalásos módosítás kapott támogatást, amivel újabb érdekes helyzet állt elő.


Amikről senki sem vitázott


Majd felgyorsultak az események. Nem hozta izgalomba a jelenlévőket sem a Pszichiátriai Addiktológiai, Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Gondozó Intézet szakmai beszámolója, sem pár fogorvosi praxis áthelyezése. Mint ahogyan átment az is, hogy a törvényi előírást meghaladó létszámú csoport indulhasson a Vác Deákvári Óvodában és a Vác Kisvác-Középvárosi Óvodában. Vác idén is bekapcsolódik a Magyar Úszó Szövetség által meghirdetett Magyar Úszás Napjához. Támogatták azt is, hogy csatlakozzunk az Európai Mobilitás Hét Autómentes Napjához.


Úgy döntöttek, idén is biztosítják azt a gyermekkedvezményt, amely júliusban és augusztusban a gyermeküket egyedül nevelő szülő és gyermeke(i) számára – maximum 10 alkalommal – féláron teszi lehetővé a sportintézmények és a művelődési központ saját szervezésű eseményein a részvételt. Az ötletgazda Kiss Zsolt szorgalmazta, hogy a korábbi gyakorlathoz képest nagyobb hírveréssel propagálják a szülők felé a lehetőséget.


Ahogyan az a szakbizottsági tárgyalás utáni voksolásból sejteni lehetett, a fokozott DDC-kontroll ügyében sem voltak hajlandók a kormánypártiak felsorakozni egy ellenzéki javaslat mögé. Ferjancsics László indítványára – legyenek valósidejű webkamera felvételek a DDC kéményről, legyen napi emissziómérési adatközlés, amely tevékenységi szünet és üzemzavar idején is szolgáltat számokat, továbbá, hogy egy, a város északi részében létesítendő új légszennyezettségi állomás is létesüljön – a kormánypártiak részéről ódzkodás volt a válasz. Végül az előterjesztő kompromisszum készen beleegyezett abba, hogy a szakbizottság előtt a cég ismertesse elképzeléseit, majd ezt követően, ha a DDC nem fogadja be a kiterjesztett kontrollt, térjenek vissza az ő javaslataira.


Sürgősséggel, vita nélkül került megvitatásra és elfogadásra az autóbuszos helyi szolgáltatás állam általi támogatására benyújtandó pályázat (erre 2014-ben 5,1, tavaly 4 milliót kapott Vác). Alapos vita után elviekben egyetértettek azzal is, hogy a volt deákvári laktanya területén egy-egy kézilabdás (női) és focis akadémia alapjait rakja le a Váci NKSE-hez kapcsolható Dunakanyar Kézilabda Akadémia, illetve a Vác Város Labdarúgó SE. A polémiát ezúttal is az előkészítetlenség és egy sor gyakorlati kérdés megválaszolatlansága váltotta ki.


A zárt ülésről előrehozott két ingatlanügyről és egy lakásügyről bebizonyosodott, hogy semmi sem indokolta annak zárt ajtók mögötti tárgyalását – mindhárom esetben elfogadták a határozati javaslatot.


A napirend utáni kérdésekről és Pető Tibor félmilliós pervesztéséről egy újabb írásban számolunk be. 


cimkék: váci mszpdr. Bóth János Fördős Attila váci önkormányzat képviselő-testület VácKiss ZsoltWarning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:14077410:SSL routines:SSL23_GET_SERVER_HELLO:sslv3 alert handshake failure in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: Failed to enable crypto in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file(http://mszp.hu/rss) [function.simplexml-load-file]: failed to open stream: operation failed in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: I/O warning : failed to load external entity "http://mszp.hu/rss" in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193
HELYREÁLLÍTUNK ÉS ÉPÍTÜNK
felkészülten, tisztességgel
Tovább a Facebookra! Tovább a Facebookra!
Impresszum