VÁCI MSZPESÉLY A VÁLTOZÁSRA
REMÉNY MINDENKINEK!
Hírlevél regisztráció
Ha szeretne rendszeresen hírlevelet kapni,
kérjük adja meg adatait.
Az Ön neve:
 
Az Ön e-mail címe:
 
 
     

Hitelességgel, hozzáértéssel, odaadással
Főoldal Hírek Videók Kapcsolat Írjon nekünk    
Mi a véleménye?
Ön szerint javult-e városunkban a közvilágítás a rekonstrukció után?
- Igen, határozottan javult.
- Vannak még hiányosságok
- Maradtak kivilágítatlan utcák
- Nem lett jobb a közvilágítás
Szavazás állása

Képviselőink

Hitelességgel, hozzáértéssel, odaadással szolgálja Vác társadalmát

Kiss Zsolt

a váci 6. sz. választókörzet
képviselője
- A változást akarók pártja leszünk
2016. szeptember 4., vasárnap
- ÖSSZEFOGLALÓ A JÚLIUS 14-i TESTÜLETI ÜLÉSRŐL
2016. július 16., szombat
Dr. Bóth János

a váci 9. sz. választókörzet
képviselője
Frakcióvezető
- A népámítás folytatódik – dr. Bóth János sajtótájékoztatója 2016.10.10.
2016. október 10., hétfő
- Képviselő-testületi ülés 2016.09.22.
2016. szeptember 30., péntek
HÍREK

ÖSSZEFOGLALÓ A JÚLIUS 14-i TESTÜLETI ÜLÉSRŐL
Felvitel dátuma: 2016. július 16., szombat

ÖSSZEFOGLALÓ A JÚLIUSI TESTÜLETI ÜLÉSRŐL


A nyári szünet előtt, csütörtökön 9 órától tartotta meg soros ülését Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete. A nyílt ülést tekintve a szünetekkel együtt kereken öt órán át tartó tanácskozáson közel negyven tárgykört érintettek a teljes létszámban jelenlévő képviselők. (A teljes létszámhoz hozzátartozik, hogy a júniusban végig távolmaradó dr. Manninger Péter (Fidesz) ezúttal a napirendi pontok mintegy felét „tüntette ki” távollétével.)


NEM FIZETNEK A RENITENSEK


A napirend előtt a képviselők és bizottsági tagok ülésekről való távolmaradási jelentését is tárgyalta a testület, de tiszteletdíj csökkentést most sem szabott ki a hiányzókra. Tette mindezt annak ellenére, hogy az egyik képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy egy fideszes bizottsági külsős tag éppen Csehországban nyaralt a munkaterv szerint megtartott bizottsági ülés idejében. Azon kérésére, hogy az előző testületi ülésen távollévők szintén jelezzék, ha nyaraltak éppen, az akkor távol lévő fideszes képviselők (Balkovics Péter és dr. Manninger Péter) nem válaszoltak, hallgattak.


A jelentősebb beruházásokról szóló tájékoztatónál Krauze István (DK) a Naszály áruház előtti nyílvános WC elmaradó felújítását említette meg, megoldást kérve a problémára. Dr. Bóth János (MSZP) a bővítendő M2-es és a váci mobilgát ügyének aktualitásairól érdeklődött - és kapott nem túl bíztató választ. Matkovich Ilona (SZAVAD) többek között rákérdezett a mélygarázs értékbecslésének helyzetére: válaszában a polgármester szeptemberre taksálta azt az időpontot, amikor megszülethet a decemberben megkapott kétmilliárdos állami segítséggel összefüggő szerződés aláírása. Kiss Zsolt (MSZP) ismét megkérdezte, lesz-e egyáltalán Kosdi úti körforgalom: a válasz lényege szerint mostanában nemigen. Ferjancsics László (Együtt-Lokálpatrióták) pedig annak a figyelemfelhívásának az eredményét firtatta, melyben az ingyenes városi sportparkokra lehetett pályázni: mint megtudtuk, a hivatal dolgozik rajta, de nem szükséges testületi döntés róla.


PETŐ LASSAN TARTOZÁSI ÉVFORDULÓT TARTHAT


Egy másik tájékoztató anyagból kiderült, hogy a Gazdasági Bizottság egyik külsős tagja (Dobai Tamás) és a Váci Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke (Horváth István) kikerült a köztartozásmentes adózók listájából. Krauze István felvetette, hogy ennek egyáltalán van-e, lesz-e következménye, hiszen Pető Tibor (Fidesz) immár 11 hónapja nincs a listán (azaz köztartozásos problémái vannak), ám ebből semmilyen hátránya nem keletkezik, mandátumát nem veszti el. Az alpolgármester konkrét választ most sem adott, sokadszor is elkente a dolgot azzal, hogy majd tájékoztatást ad, ha az aktuális lesz.


Elsőként a Kisvác-Középvárosi Óvoda intézményvezetői posztjára kiírt pályázatról született döntés. Csupán a jelenlegi vezető, Kovács Ágnes nyújtott be érvényes jelentkezést. Őt meghallgatta a grémium, majd titkos urnás voksolással (12 támogató szavazattal) újabb öt esztendőre megbízta a feladat ellátásával.


Következett a holding és tagvállalatai májusi tevékenységéről szóló beszámoló. Amelyhez ismét sorra jöttek az – elsősorban ellenzéki – vélemények, kérdések. Gondként jelölték meg többek között azt, hogy a lekaszált fű a vízelvezető árkokba kerül, a szelektív gyűjtő szigetek sorsát meghatározó anyag elkészítése több hónapos csúszásban van. A válaszokból megtudtuk, hogy a holding lejárt tartozása aktuálisan már meghaladja a százmillió forintot, és a város hulladékos cége is ennyivel tartozik. Dr. Bóth János bemutatta, hogy külsőleg szerinte igen sok a hasonlóság a Váci Napló és a Váci Hírnök között. Kiss Zsolt kérte, hogy a városi utak javítási ütemtervét hozzák nyilvánosságra.


FOLYTATÓDHAT A CIRKUSZ A VÖRÖSKERESZT TÉREN


A testület is szembesülhetett azzal, hogy a városi szemetes cég egyre nehezebb helyzetben van és hogy most húszmillió forintjába fáj városunknak, hogy a szabályok szerint végrehajtsa a cég tőleemelését. Emiatt elmarad Naszály áruház előtti nyilvános illemhely felújítása és a Naszály útra tervezett új kerékpárút nyomvonalának elkészítése. Ugyanis e két feladatra elkülönített 10-10 millió forintból oldották meg a tőkeemelést. Dr. Bóth János meg is jegyezte, hogy ennek a cégnek a létrehozása felesleges volt, és át kell gondolni, ez eddig mennyibe került a városnak.


Aztán egy újabb nagy horderejű napirendi téma, a volt deákvári laktanyába tervezett foci és női kézilabda akadémiai terve került terítékre és elfogadásra. A likviditási jelentés ezúttal sem csalt mosolyt a jelenlévők arcára: már jóval százmillió forint felett jár a város bankszámláinak mínuszos egyenlege. Krauze István kintlévőségekre utaló és Ferjancsics László, az akadozó városüzemeltetésre és hibaelhárításra vonatkozó kérdésére Fördős Attila (Fidesz-KDNP) most is kifejezte azt a véleményét, hogy a személyi juttatásokkal legalább nem lesz gond a következő adóbefizetésekig.


Rendeletet alkottak a „Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokról és azok megszegésének jogkövetkezményeiről”. A hozzászólók további területek szabályozását indítványozták, majd a jegyző ígéretet tett arra, hogy részletes tájékoztatást kap a lakosság a rendelet tartalmáról.


Majd következett még három rendeletmódosítási előterjesztés, köztük az, amely éjszakai használati tilalmat rendelt volna el a Vöröskereszt téri parkra. Az ezt benyújtó lokálpatrióta képviselő ezzel is megoldást kínált az ottani, lakókat zavaró randalírozásokra. Azonban a kormánypártiak – köztük a körzet képviselője, Kriksz István – leszavazták a javaslatot. Tették ezt annak ellenére, hogy az előterjesztés hivatali hatástanulmányában az szerepelt, hogy annak jelentős pozitív társadalmi hatása lenne!


INDULHAT A RÓZSA UTCAI BETELEPÍTÉS!


Következett két, a Rózsa utcai böhöm társasház kialakítását megakadályozandó egyéni képviselői indítvány egyórás, élénk vitája. Az előterjesztő Ferjancsics László két indítványa közül az elsőben azt indokolta meg, miért is lenne szükséges a lakásszám szűkítést előíró korábbi rendelkezés kiterjesztésére e kivételes területre, majd a Helyi Építési Szabályzat elfogadásáig változtatási tilalmat javasolt oda. A nem meglepő módon élénk vitát kiváltó javaslatból sokadszor derült ki: a kormánypárti képviselők mindenből politikai presztízskérdést tudnak gyártani és még a teljesen világosan városi érdeket szolgáló ellenzéki indítványokat is elgáncsolják. Még akkor is, ha a terület lakossága aláírásokkal állt ki beépítés ilyen módja ellen. Sőt, Kovács Ágnes (Fidesz) többek között kijelentette a beruházási terv kapcsán, hogy a magánbefektetőnek „… meg kell köszönni, ha ilyet csinál, ezt nem akadályozni kell, hanem segíteni kell.”


Nos, segítettek is. Méghozzá: Balkovics Péter (Fidesz), Fördős Attila, Kászonyi Károly (Jobbik), Kovács Ágnes, Kriksz István (KDNP), Mokánszky Zoltán (KDNP), Pető Tibor, Steidl Levente (Fidesz) és Vácy Károly (Fidesz) politikai döntésének köszönhetően. (Dr. Manninger Péter, a körzet képviselője ennél az ügynél sem adta le szavazatát.)


MEGHÁTRÁLT JOBBOLDAL – ÁTNEVEZETT HÓMAN ÚT


Mint ismeretes, az ellenzéki képviselők közül dr. Bóth János, Ferjancsics László, Kiss Zsolt és Krauze István fél éve azt javasolta, hogy a Hóman nevét a világon egyedüliként Vácott viselő közterület kapja vissza a Híradó út nevet, amelyet évekkel ezelőtt a szintén jobboldali többségű képviselő-testület nevezett át a jelenlegire. A februári javaslat hatására a váci önkormányzat a Magyar Tudományos Akadémiához fordult állásfoglalást kérve. A képviselő-testület meg is kapta az országosan is publikált véleményt. Bár a váci testületi ülést előkészítő szakbizottsági ülésen a kormánypártok által delegált többség még ragaszkodott a Hóman út megtartásához, végül az ellenzékiek kitartó munkájának köszönhetően a városban érezhető, témával kapcsolatos hangulat meghátrálásra kényszerítette a váci jobboldaliak többségét is. A polgármester javasolta, hogy a közterület kapja a Rabtemető út elnevezést, melyet az előterjesztők befogadtak, a testület többsége pedig elfogadta.


SEGÍTSÉG A VÁCI SPORTOLÓKNAK


Az ebédszünet után három helyi TAO-s egyesület pályázatához biztosított önrész forrástömegét részletezték, majd egy egyéni kérelemről döntöttek. Egy kick-boxos sportoló versenyre való kiutazásához elutasító határozati javaslatot nyújtott be az illetékes osztály, ám dr. Bóth János módosító indítványában – forrást megjelölve – kezdeményezte a támogatás megítélését. Miután páran jótékonykodásos felajánlásokba kezdtek, gondolván, hogy marad az elutasítás, a módosító javaslat szavazása meglepő eredményt hozott: rábólintottak a módosításra, így a versenyző mégis utazhat, sőt, több pénzhez jut, mint amennyit kért. (Mosolyt csalt néhány arcra Pető Tibor tízezres nagyságrendű önkéntes adakozása, hiszen az alpolgármesternek lejárt tartozása van.)


Elfogadták Kiss Zsolt azon javaslatát, hogy a két váci paralimpikon (Kálmán Krisztina és Keresztesi Erika) felkészülésére fél-fél millió forintot adjon a város. Döntés született a zárt ülésről áthozott két ingatlan- és egy lakásügyben is, méghozzá vita nélkül, egyhangú voksolással.


VÁROSI KITÜNTETÉSEKRŐL IS DÖNTÖTTEK


A napirendi sor után nyílt lehetőség az ülésen témaként nem szereplő közérdekű ügyekben elmondandó képviselői hozzászólásokra és kérdésekre. Majd már zárt ajtók mögött döntöttek az augusztus 20-án átadandó városi kitüntetésekről. A Vác Város Díszpolgára címet idén ing. Jozef Gasparik, Dubnica polgármestere veheti át. Egyéni Pro Urbe kitüntetésben részesül Csermely György, a Váci Jeszenszky Balett igazgatója, Szikora Gyula testnevelő tanár-edző és Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke. Közösségi Pro Urbe díjat kap a „Hazajáró” honismereti televíziós magazinműsor.


A napirend utáni kérdésekről és a közmeghallgatásról készült összefoglalónkat külön írásban olvashatják.


cimkék: váci mszpKiss ZsoltVácváci képviselő-testületdr. Bóth JánosWarning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:14077410:SSL routines:SSL23_GET_SERVER_HELLO:sslv3 alert handshake failure in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: Failed to enable crypto in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file(http://mszp.hu/rss) [function.simplexml-load-file]: failed to open stream: operation failed in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: I/O warning : failed to load external entity "http://mszp.hu/rss" in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193
HELYREÁLLÍTUNK ÉS ÉPÍTÜNK
felkészülten, tisztességgel
Tovább a Facebookra! Tovább a Facebookra!
Impresszum