VÁCI MSZPESÉLY A VÁLTOZÁSRA
REMÉNY MINDENKINEK!
Hírlevél regisztráció
Ha szeretne rendszeresen hírlevelet kapni,
kérjük adja meg adatait.
Az Ön neve:
 
Az Ön e-mail címe:
 
 
     

Hitelességgel, hozzáértéssel, odaadással
Főoldal Hírek Videók Kapcsolat Írjon nekünk    
Mi a véleménye?
Ön szerint javult-e városunkban a közvilágítás a rekonstrukció után?
- Igen, határozottan javult.
- Vannak még hiányosságok
- Maradtak kivilágítatlan utcák
- Nem lett jobb a közvilágítás
Szavazás állása

Képviselőink

Hitelességgel, hozzáértéssel, odaadással szolgálja Vác társadalmát

Kiss Zsolt

a váci 6. sz. választókörzet
képviselője
- A változást akarók pártja leszünk
2016. szeptember 4., vasárnap
- ÖSSZEFOGLALÓ A JÚLIUS 14-i TESTÜLETI ÜLÉSRŐL
2016. július 16., szombat
Dr. Bóth János

a váci 9. sz. választókörzet
képviselője
Frakcióvezető
- A népámítás folytatódik – dr. Bóth János sajtótájékoztatója 2016.10.10.
2016. október 10., hétfő
- Képviselő-testületi ülés 2016.09.22.
2016. szeptember 30., péntek
HÍREK

Cégbírósági végzés: törölhetik a váci holdingot! Nem veszi meg idén a város a mélygarázst
Felvitel dátuma: 2016. október 22., szombat

 


 


Összefoglaló az október 20-i testületi ülésről  


Bár látszólagos magabiztossággal fogadta a városvezetés a bejelentést, az októberi testületi ülésen megállt a kés a levegőben, mikor elhangzott: a cégbíróság végzése szerint a váci holding vállalatcsoport eltűnhet a ködbe. De a vita során az is világos lett: idén biztosan nem veszi meg a város a mélygarázst, és legkorábban tavasszal kezdhetnek hozzá a Kosdi úti körforgalom kiépítéséhez.


A korábbiaknál gyérebb napirendi témasorral tartotta meg az éves munkaterv szerinti soros ülését október 20-án Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete. A nyílt ülést tekintve – egy negyedórás szünettel együtt – csupán három és félórás tanácskozáson 10 napirend előtti, 18 nyílt ülésen és 1 zárt ajtók mögött tárgyalandó tárgykört érintettek a teljes létszámban jelenlévő képviselők.


Az ülés elején a résztvevők egyperces csenddel adóztak a közelmúltban 87 éves korában meghalt DOBAI JÁNOS nyugállományú honvéd alezredes, történetkutató, Vác Város Díszpolgára emléke előtt.


A testületi lejárt határidejű határozatok tárgyalásánál Kiss Zsolt (MSZP) rákérdezett, hogy mi is lett azzal a városi közpénzzel (300 ezer forinttal), amelyet egy konferenciát összegző kiadványra szavazott meg pár hónapja a kormánypárti többség. Válasz nem érkezett az érdeklődésre…


Leadták az értékbecslést, de az nem a népre tartozik!


A jelentősebb beruházásokról szóló tájékoztatóban feltűnő volt, hogy alig volt valamilyen előrehaladás egy hónap alatt. Mindenesetre Ferjancsics László (Együtt-Lokálpatrióták) kérdésére kiderült, hogy a mélygarázs új értékbecslője 1 milliárd 917 millió forintra taksálta az építményt. Fördős Attila (Fidesz-KDNP) ugyanakkor jelezte, hogy a mélygarázs értékbecslésének további részleteiről ne kérdezzék őt. Megerősítést nyert továbbá – szintén a lokálpatrióta képviselő kérdésére –, hogy még sokáig maradhat a mostani helyén a buszpályaudvar: aligha valósul meg az intermodális csomópont pár éven belül. Ismét előkerült a Kosdi úti körforgalom kérdése. Ma úgy tűnik: legkorábban a jövő tavasszal kezdhetik a munkát. Matkovich Ilona (SZAVAD) sürgette, hogy tájékoztassák a lakosságot is a mobilgát részletes terveiről, tartsanak lakossági fórumot.


A következő téma az illetékes osztályvezető által összeállított tájékoztató (gyorstalpaló ismertetés) volt a költségvetési gazdálkodás alapjairól. Dr. Bóth János (MSZP) ezen ismertető három pontját is kiemelte, mondván: ezek betartása különösen fontos lenne, ám rendszeresen figyelmen kívül hagyják azokat a meghozott döntéseknél. Tájékoztató került a plénum elé arról, hogy Matkovich Ilona kikerült a köztartozásmentes adózók adóhatóság által havonta összeállított listájából. A képviselőnő erre reagálva közölte: a könyvelőjével már orvosolták a problémát, amely adminisztratív jellegű volt. Ezzel kapcsolatosan Krauze István (DK) megemlítette, hogy a város gazdasági ügyeiért felelős alpolgármestere – immár több mint egy éve minden következmény nélkül hiányzik ugyanebből a névsorból. Pető Tibor (Fidesz) válasza a már szokásos lekezelő, gunyoros volt, és továbbra sem ígért határidőt a rendezésre.


Oszlásnak indulhat a holding


A Napirendet egyhangú jóváhagyással fogadta el a plénum. A tárgysorozat kapcsán Ferjancsics László rákérdezett, hogy a szakbizottsági határozat ellenére miért nem tárgyalja a testület a fás szárú növények védelmével összefüggő rendeletmódosítást. A válasz szerint szakmailag még át kell gondolni a tartalmát, meg különben is: az előterjesztő hivatali szakember éppen ma vizsgázik…


A holding augusztusi munkájáról szóló beszámoló kapcsán a képviselők rákérdeztek néhány neuralgikus pontra. Krauze István például felvetette, hogy az adóhatóság honlapján a holdingra végrehajtás van bejegyezve. Benyó Balázs ügyvezető szerint ezt két napja vették észre és szerinte már törölték, a valóságban viszont nem…


Mindez azonban háttérbe szorult, mivel dr. Bóth János felszólalásában ismertette azt a cégbírósági végzést, mely a holdingos vállalatcsoport nyilvántartásból való törlését rendeli el! Mivel az – a bíróság végzése szerint törvényellenesen – soha nem készített konszolidált mérleget. Javasolta, hogy a felelősség kiderítésére és a minden bizonnyal hatalmas leendő kár enyhítésére állítsanak fel egy munkacsoportot. „Természetesen” a kezdeményezést a kormánypárti oldal lesöpörte. A kérdés az, hogy addigra még milyen további beláthatatlan károkat okoz az ügy városunknak… De Ferjancsics László mondanivalója is süket fülekre talált, amikor azt próbálta feszegetni: miként fordulhat elő hasonló jogi kalamajka, amikor a Polgármesteri Hivatal és a holding jogi végzettségűek sorát foglalkoztatta, ráadásul tízmilliókat költött jogi szakértőkre, ügyvédekre.


Nincs hitelfelvétel – nincs mélygarázs vétel


Ezt követően kiírták az Észak-Pest Megyei Területfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatói posztjára szóló pályázatot. A holdingdolgok után következhettek a város pénzügyi problémái. A mélygarázs megvásárlásához szükséges mintegy félmilliárdos hitel felvételére a Pénzügyi Bizottság még az ülést megelőző napon is rábólintott, ám azt az ülésen a polgármester – mint előterjesztő – levetette a napirendről. Ezzel biztossá vált, hogy az idén a város nem fogja a beruházó banktól megvásárolni a létesítményt.


A több mint 321 milliós felújítási hitel felvételéhez szükség volt ingatlanfedezet megjelölésére: az OTP így a volt Karacs Teréz Kollégiumra jelzálogot jegyezhet be. Az elektromos autók töltőállomásaira kiírt pályázatba kerülendő helyszínek meghatározása során a Gazdasági Bizottság elnöke (!) hozzászólásában bizonyítékát adta: kevés fogalma van a pályázat tartalmáról. Ugyanis Balkovics Péter (Fidesz) olyan helyeket javasolt, amelyekre az önkormányzati tulajdonon híján nem lehet pénzt kapni, vagy  a közmű hiányos, így komoly összegbe kerülne a kiépítése. A vita hevében Mokánszky Zoltán (KDNP) is hallatta a hangját, közölve a jelenlévőkkel, hogy dr. Bóth János nem tudja, mit beszél. Kiss Zsolt ismét szorgalmazta, hogy a városvezetők elektromos autóval közlekedjenek. Végül a mélygarázs kijárata mellett kialakítandó állomás mellett egy Széchenyi utcai és egy Deákvári főtéri területet jelölnek meg helyszínként. Ez utóbbi, deákvári helyszínt – melyet Mokánszky alpolgármester is megszavazott – dr. Bóth János javasolta.


Fedezet nincs, de Pető lenyomta Fördőst


Az előző hónap több mint húsz célja után újabb négy felújítási beruházásra adott be felmentési kérelmet a költségvetési szabályok alól a város főmérnöke. Az igazi vitát azonban az generálta, hogy Pető Tibor egy módosító csomaggal állt elő. Ebben viszont már nem csak olyan tételek voltak, amelyek eleve szerepeltek az elfogadott költségvetésben, hanem a büdzsé sorainak átcsoportosításával új elemeket is tartalmazott. Azonban az alpolgármester többszöri rákérdezésre sem mondta meg, hogy például milyen konkrét játszóeszköz beszerzés teszi ki a kért összeget. Viszont egy képviselő többszöri felvetése után megértette, hogy az egyik kétirányú közlekedésű belvárosi utcát már nem kell „kétirányúsítani” (ahogy írásban javasolta), hanem inkább szélesíteni kell. Fördős Attila több alkalommal „előirányzatról” beszélt és azt is nyomatékosította, hogy ezen igényekre jelenleg nincs meg a fedezete a városnak.


Egy felfrissített utcalistát is elfogadtak a képviselők. Ezekre a területekre szerelik majd fel a LED-es projekt során leszerelt lámpatesteket. Mindenesetre, amikor ezeket leszerelték (közel másfél éve!), még szó sem volt arról, hogy ezek hosszú hónapokig fognak haszontalanul heverni. Vita nélkül, egyhangúlag megszavazták, hogy végre elmozduljon a Felső Törökhegyi út kezdő szakaszán lévő villamosenergia hálózat bővítésének ügye. (Ezt sem „tegnap” ígérték meg az ott lakóknak!) Végül két kérelemről döntöttek: a Hinomoto Harcművészeti Sportegyesület karate verseny rendezésére kap támogatást, a Parlando Egyesület színházi eseményének támogatására idén ugyan nem jut városi forrás, de Kiss Zsolt javaslata után egyetértettek azzal, hogy a 2017-es költségvetésbe be kell majd tervezni.


A napirendi sor után nyílt lehetőség az ülésen témaként nem szereplő közérdekű ügyekben elmondandó képviselői hozzászólásokra és kérdésekre. Ezekről külön írásban adunk tájékoztatást.


A tanácskozás befejezéseként zárt ülésen döntöttek arról, milyen javaslatokat tesz a város a megyei sportkitüntetések váci díjazottjaira.


A munkaterv szerint a képviselő-testület legközelebb november 17-én tart plenáris ülést.
Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:14077410:SSL routines:SSL23_GET_SERVER_HELLO:sslv3 alert handshake failure in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: Failed to enable crypto in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file(http://mszp.hu/rss) [function.simplexml-load-file]: failed to open stream: operation failed in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: I/O warning : failed to load external entity "http://mszp.hu/rss" in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193
HELYREÁLLÍTUNK ÉS ÉPÍTÜNK
felkészülten, tisztességgel
Tovább a Facebookra! Tovább a Facebookra!
Impresszum