VÁCI MSZPESÉLY A VÁLTOZÁSRA
REMÉNY MINDENKINEK!
Hírlevél regisztráció
Ha szeretne rendszeresen hírlevelet kapni,
kérjük adja meg adatait.
Az Ön neve:
 
Az Ön e-mail címe:
 
 
     

Hitelességgel, hozzáértéssel, odaadással
Főoldal Hírek Videók Kapcsolat Írjon nekünk    
Mi a véleménye?
Ön szerint javult-e városunkban a közvilágítás a rekonstrukció után?
- Igen, határozottan javult.
- Vannak még hiányosságok
- Maradtak kivilágítatlan utcák
- Nem lett jobb a közvilágítás
Szavazás állása

Képviselőink

Hitelességgel, hozzáértéssel, odaadással szolgálja Vác társadalmát

Kiss Zsolt

a váci 6. sz. választókörzet
képviselője
- A változást akarók pártja leszünk
2016. szeptember 4., vasárnap
- ÖSSZEFOGLALÓ A JÚLIUS 14-i TESTÜLETI ÜLÉSRŐL
2016. július 16., szombat
Dr. Bóth János

a váci 9. sz. választókörzet
képviselője
Frakcióvezető
- A népámítás folytatódik – dr. Bóth János sajtótájékoztatója 2016.10.10.
2016. október 10., hétfő
- Képviselő-testületi ülés 2016.09.22.
2016. szeptember 30., péntek
HÍREK

2016.12.15 Testületi ülés összefoglalója
Felvitel dátuma: 2016. december 16., péntek

DÖBRÖGI ISPÁNJAI LAKÁST KAPHATNAK


Vajon mindig az ellenzék fog „csücsülni”?


FIDESZESEK, MINT FERENC JÓSKA


Polgármesteri fenyegetés, öntudatos és véletlenül vagy szándékosan átszavazó fideszes képviselők, csak az egyik oldalra érvényes „csüccs-parancsok” – aligha a szeretet ünnepének előszelét érezhették a jelenlévők a váci képviselő-testület december 15-i ülésén. A nyílt ülésen 22, zárt ajtók mögött pedig 5 napirendi témát tárgyaltak meg a jelenlévők.


A vita megkezdése előtt vehette át a Vác Város Sportjáért kitüntetést Magyari József edző és Galambos Péter evezős. Az utóbbi elmondhatja magáról: ő az egyetlen Vácon, aki ugyanazt a városi díjat kétszer is megkapta. Az elismeréseket a három városvezetőn kívül a szakbizottsági elnök adta át. Illetve: adta volna át, ha éppen a sportot is felügyelő alpolgármester, Mokánszky Zoltán (KDNP) késése miatt nem maradt volna távol a ceremóniáról…


A novemberi képviselői hiányzásokról készült jelentésből kiderült, hogy az előzőhöz képest alaposan megnövekedett a távollétek száma. Az aktuális csúcstartó dr. Manninger Péter (Fidesz) aki több bizottsági ülésre sem ment el, azonban a polgármester nem tett javaslatot a közel kétszázezres tiszteletdíjának csökkentésére A jelentősebb beruházások aktualitásairól készített jelentésben az szerepel, hogy a 62 projekt közül csupán hatban történt „valami” az elmúlt hónapban. Ennek felében az az „esemény”, hogy egyeztetések zajlanak, a másik felében pedig az, hogy „folyamatban van”.


HAT ÉVE MÉG SÜRGŐS LETT VOLNA A ZEBRA


A képviselők közül Ferjancsics László (Együtt-Lokálpatrióták) a mobilgát megvalósíthatósági tanulmányának részleteire kérdezett rá – nem kapott választ. Dr. Bóth János (MSZP) a 321 millió forintos fejlesztési hitel nagy részét kitevő stadion felújítás TAO-pályázatának állásáról érdeklődött, ám Pető Tibor (Fidesz) ismét csak azt tudta mondani, hogy az „hiánypótlás alatt” van. Matkovich Ilona (SZAVAD) a mélygarázzsal összefüggésben sokadszor is megemlítette, hogy már hónapok óta átadta a közelben lakók észrevételeit, kéréseit és érdeklődött, hogy ezeket a bankkal történő tárgyalásokon és a végleges műszaki tartalom kialakításánál mennyire tudják figyelembe venni. (A főmérnöki válasz szerint csak igen szerény arányban.) Kiss Zsolt (MSZP) pedig a mostani kereszténydemokrata alpolgármester – anno még ellenzékből elmondott – 2010-es panaszát idézte, mely szerint sürgős lenne a Kosdi úti kereszteződésben egy gyalogos átkelőhely kialakítása. Bár az érintett, Mokánszky Zoltán ekkor már a teremben ült, de mélyen hallgatott a jogos igényről, melynek megvalósítására eddig hat éve volt. Megtudtuk még, hogy a mostani elképzelés szerint talán 2018 május végéig elkészül a Kosdi úti körforgalom. Ugyanarról a körforgalomról van szó, melynek elkészültét a polgármester 2015-re ígérte meg.


Az előző polgármester a közösségi együttélés helyi szabályozásáról szóló rendelet kapcsán kért törvényességi ellenőrzést az illetékes hivataltól. Ennek eredménye kapcsán a képviselő szorgalmazta, hogy az önkormányzat által megszegett szabályok betartatásához is rendeljenek szankciókat.


VÁCI KÖZPÉNZEK BUDAPESTRE


A napirendi sorban elsőként a holding októberi tevékenységéről beadott beszámolót vitatták meg a megjelentek. A lokálpatrióta képviselő konkrét karbantartási kérései mellett aziránt érdeklődött, hogy a hamarosan lejáró és nem helyi cégeket preferáló városüzemeltetési milliárdos (!) keretszerződés megszűnte után fővárosi helyett végre lehet-e közvetlenül is váci vállalkozásoknak is szerepük a városüzemeltetésben. Egyértelmű választ nem kapott. A SZAVAD képviselője felhívta a figyelmet, hogy a város több pontján található még összegyűjtött, de el nem szállított lombmennyiség. Kiss Zsolt amiatt aggódott, hogy a szemetes cég közel kétszáz milliós lejárt tartozása mikor és miből lesz kiegyenlítve, majd sokadszor tett említést arról, hogy a bejelentett hibák orvoslása nem a polgárok elvárása szerint történik.


Nagy vitát generált a likviditási jelentés, amelyből kiviláglott: közel kétszáz millió forintos mínuszban van a város bankszámlája és a kért 306 milliós kormányzati támogatásnak jó, ha harmada megítélésre kerül Vác számára. Az ellenzéki aggódásra a már unalomig ismert visszamutogatás volt a válasz, Fördős Attila (Fidesz-KDNP) például kijelentette, hogy elődje a polgármestersége alatt egyetlen beruházást sem tudott befejezni(?), majd perrel fenyegette meg azt a szocialista képviselőt, aki szerint mostanában felesleges dolgokra herdálja el a városvezetés a rendelkezésre álló pénzt. Pető Tibor pedig új, érdekes „érvet” hozott a mobilgát történetbe, melynek a megvalósulását ugyanő 2014-re ígérte. Míg korábban az volt a „magyarázat” az előző, elbukott pályázatra, hogy az a megemelt mértékadó árvízszint miatt került a levesbe, most azzal támadta meg az előző városvezetést, hogy az rossz és megvalósíthatatlan terveket készíttetett. Majd Ferenc József szelleme lengte be a termet. A kormánypártiak számára – mint hallhattuk – ugyanis minden nagyon szép és minden nagyon jó. Kovács Ágnes (Fidesz) öntudatában megbántva kijelentette, hogy a kormánypárti oldalnak kellett újra megszereznie azt a forrást, amit korábban a baloldaliak elköltöttek. Majd, bizonyára az igazságos és kiegyensúlyozott ülésvezetés, valamint a kereszténydemokrata adventi felfogás okán Fördős Attila rendbírság kiszabását lebegtette meg dr. Bóth János esetében, míg egy másik szocialista képviselőnek a szó megvonásával egy időben odaszólt, többször is, hogy „csüccs!”. Ugyanakkor a fördősi „jómodorból” a kormánypártiak nem részesültek, ők annyiszor beszéltek, ahányszor akartak.


Mindenesetre az indulatok csillapítása végett Fördős Attila tíz perc szünetet rendelt el, amely persze a kormánypártiaknak a duplájára dagadt. A folytatásban a költségvetési rendeletmódosításnál Krauze István (DK) vetette fel, hogy nem éppen szerencsés dolog, hogy 24 millió forintos megtakarítás mutatkozik a segélyezések tekintetében, amely pénznek a rászorultaknál lenne a helye.


HOPPON MARADNAK A LAKÁSRA VÁRÓK!


A folytatásban azokról a lakásokról esett szó, melyekbe a költözést Fördős Attila másfél évvel ezelőttre ígérte, de még most sem látni az építkezés végét. A rendeletmódosítás lényege, hogy az eredetileg 29 szociális bérlakás kialakítását célzó Galcsek utcai ingatlan felújításból mára csupán öt(!) kerülhet pályázat útján szociális szempontok alapján bérbeadásra. Ráadásul a polgármester által jegyzett előterjesztés szerint erre sem mindenki, hanem csak a közszférában dolgozók és néhány kiválasztott jelentkezhet, ahogy az egyik képviselő fogalmazott: Döbrögi ispánjai. Még furcsább, hogy csak a váci ingatlantulajdonnal rendelkezőket zárják ki a pályázatból, akinek máshol van akármekkora lakása, az itt bérlő lehet. Ezeket az ellenérveket azonban hiába vetették fel sorra a képviselők, kibővítve a „gondnoki lakás” feleslegességével, a polgármester hamarjában lezárta a vitát még akkor, amikor volt felszólalni kívánó képviselő. Jól számolt, hiszen a Fidesz-KDNP-s holdudvar fegyelmezetten támogatta az évekig dédelgetett tervek sutba dobását és a váci rászorulók helyett a CSÓKosok helyzetbe hozását.


Miután elfogadták a 2017-es ellenőrzési tervet és az ahhoz szükséges „kapacitást”, rátértek arra, hogy jövőre vajon mikor és milyen, előre meghatározott témákkal tartsák meg a szakbizottsági és plenáris üléseket. A témakörökhöz Matkovich Ilonának és Kiss Zsoltnak is volt megindokolt kiegészítő javaslatsora, ám ezek rendre elbuktak. Így a Fördős-Pető koalíció azt sem szavazta meg, hogy a deákvári óvoda és bölcsőde bővítésről, vagy éppen a kerékpárút építésről vagy éppen a parlagfű helyzetről tárgyaljon jövőre a testület. Külön érdekesség, hogy dr. Bóth János figyelemfelhívását – miszerint, ha 2018-ban is ülésezni szeretnének, akkor talán 2017 decemberére be kellene tervezni a következő évi munkaterv elfogadását – sem tartotta indokoltnak a jobboldali többség


Az idei külügyi beszámoló kapcsán felvetődött, hogy vajon a török testvérvárosi szerződés mennyi, az egyik alpolgármester által a megkötéskor belebegtetett üzleti partnert hozott. Miután Mokánszky Zoltán 2011-es szavai beidézésre kerültek, az alpolgármester rezignáltan csak ennyit mondott: ugyanannyit, mint a többi ilyen kapcsolat. Azaz, vélhetően semennyit. A SZAVAD képviselője ezt követően kérte is, hogy a jövőben egy-egy úti beszámoló térjen ki a lefolytatott tárgyalásokra és azok eredményére is.


A KLUBELNÖK NEM TUDJA KI A SAJÁT CÉG FŐNÖKE


Mint kiderült a „Gólöröm Kft.” 100 %-os tulajdona a Pető Tibor által elnökölt Vác Városi Labdarúgó SE-nek. Az egyesület ezt a céget a stadion területén lévő büfé működtetésére hozta létre és most kérte, hogy a stadion címére jegyezhesse be a székhelyét. Megrökönyödést váltott ki azonban, hogy miután Krauze István megkérdezte, hogy ki a cég ügyvezetője, az alpolgármester-klubelnök csak írásbeli választ ígért!


A következő napirendi pont az iskolák állami einstandolása volt. Nem is volt kérdés, hogy a Fidesz-KDNP-s képviselők fejet hajtanak a kormány akarata előtt és megszavazzák a város újabb megcsonkítását, hiába sorolta ellenérveit több képviselői is.


Az ebédszünet előtt még megtárgyaltak két egyéni képviselői indítványt. Matkovich Ilona a zenés rendezvények zajszint mérésére, illetve éjféli befejezésére tett javaslatot. Az nem volt meglepő, hogy a kormánypártiak sorra jöttek elő a féligazságokkal, támadva az elképzelést, az viszont furcsa volt, hogy a zajszint mérésre vonatkozó javaslat így is megkapta a szükséges nyolc támogató voksot. (Lett is erre bősz nézelődés és fejcsóválás a jobboldalon, hogy aztán az ebédhez az étvágyat a „rosszul szavazók” számára egy röptében megtartott „egyeztetés” adja meg…)


MIRŐL EGYEZTETNE KETTESBEN A JEGYZŐ ÉS A KÉPVISELŐ?


Ám előtte még a Lokálpatrióták képviselője, Ferjancsics László a közel felére lecsökkent közterületi zászlószám pótlására különíttetett volna el a jövő évi költségvetésben forrást. A vitában dr. Manninger Péter azt is elérte, hogy a jegyző asszony négyszemközti megbeszélést javasolt irodájában a fideszes képviselő felvetéseinek tisztázására. Az eredeti indítványt leszavazták, de a probléma felvetésnek lett hozadéka: a holdingnak meg kell vizsgálni a problémát.


A tanácskozás befejezéseként zárt ülésen döntöttek három művelődési kitüntetés odaítéléséről és a mélygarázs megvételére kialakított banknak átadandó városi elképzelésről. Vác Város Művészeti Díját Fekete István fotóművész, Vác Város Művelődéséért kitüntető címet Pálos Frigyes kanonok, a Közművelődést segítő munkáért kitüntető címet pedig Kovács Erzsébet a művelődési központ munkatársa veheti át.


A napirend után elmondott hozzászólásokról és képviselői kérdésekről külön írásban számolunk be. Ebből megtudhatják, most mikorra ígérik a mobilgátat, mit terveznek a Vác Plaza helyére és hogy a helyi Fidesz elnöke (15 hónap után) ismét köztartozásmentes.


cimkék: dr. Bóth János, Kiss Zsolt, Vác, képviselőtestület, DöbrögiWarning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:14077410:SSL routines:SSL23_GET_SERVER_HELLO:sslv3 alert handshake failure in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: Failed to enable crypto in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file(http://mszp.hu/rss) [function.simplexml-load-file]: failed to open stream: operation failed in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193

Warning: simplexml_load_file() [function.simplexml-load-file]: I/O warning : failed to load external entity "http://mszp.hu/rss" in /var/www/vacimszpfrakcio.hu/jobb_menu.php on line 193
HELYREÁLLÍTUNK ÉS ÉPÍTÜNK
felkészülten, tisztességgel
Tovább a Facebookra! Tovább a Facebookra!
Impresszum